ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България е изостанала в изграждането на нови ядрени мощности

АЕЦ „Козлодуй”

България е изостанала в методологията, подхода и готовността за започване на строителство на нови ядрени мощности от всички страни от Източна Европа. Това заяви председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски на пресконференция на тема „Споделени тревоги за бъдещето на енергетиката“. Според него, във времена, когато всички страни се готвят за момента за спирането на въглищните централи и България трябва да предприеме сериозни действия за изграждането на нови ядрени мощности.

Единственият проект, който се обсъжда от години, е АЕЦ “Белене”. Енергийният експерт проф. Георги Касчиев посочи, че всъщност няма одобрен технически проект. Той е представен в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) през 2008 г. и до неговото прекратяване техническият проект не е завършен изцяло. А освен това приетите нови международни и български документи относно изискванията за ядрена безопасност изискват, според Касчиев, да се направи пълен преглед на документите за АЕЦ “Белене”.

Въпреки указанията на Агенцията за ядрено регулиране от 2019 г., от „Националната електрическа компания“ (НЕК) не са нищо по въпроса. Според Касчиев, проблем има и с качеството на оборудването, което се намира в Белене. А процедурата за избор на стратегически инвеститор също е “замръзнала”.

Според Касчиев, част от оборудването в Белене може да се използва в 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ “Козлодуй”. А площадката за АЕЦ “Белене” би била подходяща там да се изгради водородна централа на тази територия. Изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ “Козлодуй” реално могат да бъдат заместващи мощности на 5-ти и 6-ти блок, коментира още проф. Касчиев.

Освен развитието на ядрената енергетика, експертите ще обсъдят и други теми, като изпуснатият процес на регулиране изграждането на нови ВЕИ по прозрачни и обективни тръжни процедури: докъде ще стигне хаосът? Ще се коментира зависимостта на България от вноса на природен газ от Русия, продължаващото блокиране на проучванията на местни подземни ресурси и природен газ, както и търгът за разширение на газохранилището „Чирен“.

Сред участници в пресконференцията са Иван Хиновски, Антон Иванов, Георги Касчиев, Христо Казанджиев, Димитър Куюмджиев, Дора Томова и Алекс Нестор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст