ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Виена Иншурънс Груп” с двуцифрен ръст на премиите за първото тримесечие

Пари

“Виена Иншурънс Груп” (VIG) следва тенденция на растеж през първите три месеца на тази година. Въпреки множеството икономически и геополитически фактори на несигурност, Групата запазва предпазлив оптимизъм и продължава да се стреми към положително представяне през 2023 година като цяло, отбелязват от компанията.

Ръст на премиите във всички сегменти

През първото тримесечие на годината VIG Group е генерирала общ обем на премиите от 3.87 млрд. евро, което възлиза на ръст от 12.1 на сто спрямо същия период от миналата година. Увеличението се дължи както на особено доброто развитие на дейността на пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), така и на първоначалната консолидация на компаниите, придобити от Aegon Group в Унгария и Турция. Дори без отчитане на тази първоначална консолидация, ръстът на премиите възлиза на 7.1 на сто, посочват от компанията. Ръст бележат всички пазарни сегменти на VIG (Австрия, Чехия, Полша, „Разширен регион на ЦИЕ“, „Специални пазари“ и „Функции на Групата“).

В сегмента „Разширен регион на ЦИЕ“ (Албания, включително Косово, Прибалтийските държави, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Молдова, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна и Унгария) премиите се увеличават със 16.5 на сто до 1.04 млрд. евро, което отчасти се дължи на трите прибалтийски държави, както и на първоначалната консолидация на придобитата унгарска компания на Aegon. Премийният ръст от 85.1 на сто до размер от 282 млн. евро в сегмента „Специални пазари“ (Германия, Лихтенщайн, Грузия и Турция) е почти изцяло свързан с пазара в Турция, както в резултат на първоначалната консолидация на Viennalife, придобитата компания на Aegon там, така и на нарасналите премиите в съществуваща компания от Групата, Ray Sigorta, 

Курс на положително оперативно представяне през 2023 г.

Финансовата 2023 година продължава да  бъде съпътствана от значителна несигурност. Войната в Украйна представлява трудно изпитание, предвид непредвидимостта на развитието на конфликта и последиците от него, които продължават да засягат всички сектори. Инфлацията, която остава на високи нива, също вероятно ще окаже ефект върху бъдещото развитие на дейността. Спадът на реалните доходи, независимо от корекциите за инфлацията, може да доведе до спад в търсенето на застрахователна защита при потребителите в някои случаи.

Заедно с това VIG Group продължава да бъде изложена на условията на нестабилен капиталов пазар. Ситуацията на пазара на труда е изострена, а  липсата на достатъчно и подходяща работна ръка се отразява в почти всички отрасли и сектори в икономиката. „Макроикономическото развитие поставя предизвикателства пред нас, с които можем да се справим до голяма степен чрез оперативни и стратегически мерки. На този фон, ние разчитаме на нашата отличната капитализация и многообразието от региони, продукти и дистрибуционни канали”, посочва Елизабет Щадлер, главен изпълнителен директор на “Виена Иншурънс Груп”. “Настоящите прогнози за икономически растеж на основния ни пазар са оптимистични. Независимо от войната в Украйна, икономиките в региона на ЦИЕ показват гъвкавост. Въпреки че наблюдаваме по-слаб растеж на икономиката в региона, очакваме той да се засили и да надхвърли този в еврозоната за 2023 г. като цяло. VIG Group определено е устремена към положителни оперативни резултати през 2023 година“, отбелязва Елизабет Щадлер.

Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) е водещата застрахователна група в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Близо 50 застрахователни компании и пенсионни фондове от 30 страни формират Групата, която се грижи за потребностите на над 28 милиона клиенти. Акциите на VIG се търгуват на Виенската фондова борса от 1994 г., на Пражката фондова борса от 2008 г. и на фондовата борса в Будапеща от 2022 г. VIG си сътрудничи активно с Erste Group, най-голямата банка за индивидуално банкиране в Централна и Източна Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст