ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков засега няма да назначва нови областни управители

Николай Денков

Премиерът Николай Денков съобщи, че днес (14 юни) няма се избират нови областни управители. Тези, които са назначени от предишното служебно правителство, ще продължат да изпълняват задълженията си. Министър-председателят отново призова да няма политизиране за тази позиция, защото тя не е с такива функции.

В понеделник областните управители на всички 28 области в страната си подадоха оставките. А от Министерския съвет излязоха с позиция, в която определиха вълната от оставки като безпрецедентна акция, която поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт. Кабинетът “Денков” още тогава отказа да приеме заявленията за напускане на областната управа.

На днешното редовно заседание на Министерския съвет премиерът похвали институциите за бързата реакция след наводненията през изминалите дни. “На 12 юни, в понеделник, в Северозападна България се изляха проливни валежи, които в района на Берковица и село Врачеш добиха стихийни размери – близо 70 литра на кв. метър за няколко часа. Това постави под риск живота и здравето на хората, предизвика сериозни материални разрушения и отнесе пътна настилка”, каза Денков.

“Реакцията на институциите този път беше забележителна. Специално екипите на “Пожарна безопасност и защита на населението” бяха там още вечерта, цяла нощ работиха. Успоредно с това, поделения на Българската армия се включиха там, където е необходима техника и жива сила, за да може да се възстанови движението и да се разчистят отломките. Още на следващия ден Министерството на труда и социалната политика изпрати екипи, които да установят какви са последствията за хората и започна да създава организация за изплащане на компенсации. Министерството на регионалното развитие изпрати техника, която да подпомогне също за разчистването и да започне интензивна работа за подготовка за следващи валежи, които се очакват през идните дни”, посочи премиерът.

Той благодари на екоминистерството, което следи ежечасно за това какво се случва и къде има рискови фактори, както и на други институции и местните власти, оказали помощ на пострадалите от бедствието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст