ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът създаде временна комисия за имунитетите, но не избра председател

Парламент гласуване

Народното събрание създаде временна комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров, Димитър Аврамов и Кирил Петков. Решението беше взето със 186 “за”, 32 “против” и без въздържали се.

По предложение на Ертен Анисова от ДПС в обхвата на комисията беше включено и името на Димитър Аврамов, на когото вчера главният прокурор също поиска имунитета.

Десислава Атанасова и Рая Назарян ще представляват ГЕРБ в комисията, ПП-ДБ изпращат Никола Минчев и Димитър Найденов, “Възраждане” – Петър Петров и Николай Дренчев, а от “БСП за България” и от “Има такъв народ” отказаха да излъчат представители в комисията.

В хода на дебата от “Възраждане” заявиха, че няма да участват в ръководството ѝ. От “Продължаваме промяната-Демократична България” също казаха, че няма да излъчат председател, и призоваха ГЕРБ-СДС да направи същото.

Заради липсата на предложения за председател Мустафа Карадайъ от ДПС предложи Хамид Хамид. Това обаче не събра достатъчно гласове. След прегласуване само 96 бяха “за”, 64 бяха против, 43 се въздържаха. ИТН изобщо не гласуваха за председател, а 22 от БСП, 35 от “Възраждане”, Радостин Василев и шестима от ПП-ДБ бяха “против” номинацията на Хамид Хамид.

Последваха реплики от страна на председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която обвини депутатите, че блокират работата на комисията. Тя обясни, че е гласувала със “за” създаването на тази комисия и за предложението на ДПС тя да бъде оглавена от Хамид Хамид, защото няма друга възможност да заработи. По думите ѝ тези, които са отказали участие в комисията – БСП и ИТН, и в ръководство – от “Възраждане”, не помагат нито имунитетите да бъдат отнети, нито материалите, свързани с тях, да бъдат разгледани и обсъдени.

Станислав Балабанов от ИТН с ирония заяви, че двете най-големи групи не могат да се разберат. “Идете в стаята на ДПС седнете на една маса с г-н Пеевски, той да ви посъветва, да ви даде благословията си и да си изберете председател”, изтъкна той.

Дебатът по създаването на комисията продължи повече от три часа. По време на дискусията съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов коментира, че дали някое от политическите лица ще бъде „избелено“ зависи от много фактори и призова да се изчака съдът.

Според приетото решение комисията трябва да се състои от 12 членове, по двама от всяка парламентарна група, но след отказите на две от парламентарните групи да излъчат свои представители, остана само с осем членове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст