ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ФЕД направи лихвена пауза и заяви още две лихвени повишения

Федерален резерв

Федералният резерв остави без промяна – в диапазона 5.00-5.25 процента основната щатска лихва на редовното съвещание на паричния си комитет на 13 и 14 юни. Но даде заявка в новите си икономически прогнози за увеличение на кредитните разходи с още половин процент до края на годината в отговор на по-силното от очакванията национално стопанство и бавното инфлационно охлаждане.

В опит да балансират рисковете за икономиката с все още неспечелената битка за контрол на инфлацията, “задържането на целевия лихвен диапазон без промяна на това съвещание позволява на комитета да оцени допълнителната информация и въздействието й върху паричната политика”, посочват американските парични стратези в единодушното си официално изявление след края на двудневната среща. И допълват, че по-нататъшни лихвени увеличения “трябва да вземат превид кумулативното затягане на монетарната политика, забавянето, с което тя засяга икономическата активност и инфлацията и икономическата и финансовата динамика”.

Новите прогнози на американските централни банкери внасят по-агресивна нотка в лихвеното решение от 14 юни с намерението им да качат лихвения диапазон от сегашните 5.00-5.25 процента на 5.50-5.75 процента до края на 2023-а. Половината от 18-е членове на паричния комитет са сложили “точка” на това равнище, трима очакват по-високи стойности, а един дори предвижда ниво над 6 процента. Двама парични стратези смятат, че лихвите трябва да останат на сегашните си нива, а четирима оценяват допълнително повишение с 25 базови пункта като твърде приемливо. Вички те обаче предвиждат понижение на лихвените стойности със 100 базови пункта през 2024-а успоредно с бързо топяща се инфлация.

В комбинация лихвената перспектива и прогнозите вероятно ще насочат инвеститорите да очакват възстановяване на лихвените повишения с по 25 базови пункта още от следващото съвещание на паричния комитет през юли. Предвижданията за по-високи лихви съвпадат с по-благоприятното мнение за икономиката и, съответно, по-бавния напредък във връщането на инфлацията към целевите 2% годишно.

Усреднената оценка на американските централни банкери е за над двойно по-висок икономически растеж през тази година от 1% в сравнение с прогнозираните 0.4% на съвещанието им през март. Те предвиждат също безработицата да се повиши само до 4.1% до края на 2023-а спрямо 4.5% в мартенските им предвиждания. През май безработицата в Съединените щати беше 3.7 процента.

По-силното от очакванията национално стопанство означава, че инфлацията ще пада по-бавно, като базовият ценови индекс за персоналните потребителски разходи ще се понижи от сегашните 4.7% годишно до 3.9% до края на годината – над предвидените през март 3.6 процента.

Решението от 14 юни слага край на поредицата от десет последователни увеличения на лихвите, с които Федералният резерв отговори на най-мощния инфлационен ръст за последните 40 години. Наборът от политически стъпки включваше и четири прекалено големи лихвени повишения с по 75 базови пункта през миналата година. Базовата лихва на централната банка, която влияе върху кредитните разходи на домакинствата и бизнеса чрез икономиката, нарасна с пълни 5% от началото на възходящия лихвен цикъл през март 2022-а, достигайки най-високото равнище отпреди началото на рецесията през 2007-2009 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст