ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вучич към западни държави: Спрете Курти да започне нова война на Балканите

Александър Вучич

Косовският премиер призова международната общност да окаже натиск върху Сърбия, за да спре агресията към Косово

Сръбският президент Александър Вучич в разговор с представители на ЕС и пет западни държави ги е помолил “да направят всичко по силите си, за да попречат на Албин Курти да започне нова война на Балканите”, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

“Говорих с представителите на ЕС и петорката. Помолих ги да направят всичко по силите си, за да попречат на Курти да започне нова война на Балканите”, написа Вучич в Инстаграм.

Президентът на Сърбия се срещна днес с представители на Съединени американски щати, Великобритания, Франция, Италия и Германия и ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Сърбия. 

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че арестуването на трима косовски полицаи на територията на Косово, извършено вчера от страна на Сърбия, представлява агресия към демократичната държава Косово, предаде КосоваПрес. 

Курти направи тези изявления на пресконференция заедно с вътрешния министър Джелял Свечля след заседание на Съвета за национална сигурност заради напрежението в Северно Косово и случая с тримата косовски полицаи, които бяха арестувани вчера.

По думите на Курти „вчерашното посегателство на Сърбия“ е задължило Косово да засили граничния контрол и е възможно пътуванията да бъдат възпрепятствани в момент, когато сигурността е застрашена.

Косовският премиер поиска от Сърбия незабавно да освободи тримата полицаи и призова международната общност да окаже натиск върху Сърбия, за да спре агресията към Косово и косовските служители на реда да бъдат освободени.

По думите на Курти арестът на тримата полицаи не е станал в Сърбия, както тя твърди, а дълбоко навътре в територията на Косово. Премиерът на Косово заяви, че са открити следи от обувки и белезници по посока към Сърбия, където тримата полицаи са били отвлечени. Курти заяви, че се работи по откриване на мястото, където са държани полицаите, за да се организира среща с тях, съобщават косовските медии.

„Сърбия не ни изненадва, не е променила апетита си. Това, което ни учудва, е толерантността и мълчанието на международната общност към действията на Сърбия, която непрекъснато търси дестабилизация”, заяви Курти.

Трима въоръжени косовски полицаи бяха арестувани вчера при операция на специалните части на сръбската полиция, а като ответна мярка Прищина взе решение да забрани вноса на сръбски стоки в Косово, както и влизането на всякакви превозни средства със сръбски регистрационни номера на негова територия. Според медиите в Косово косовските полицаи са били отвлечени.

В предаването “Дневник” на сръбската телевизия РТС президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че трима косовски полицаи са били арестувани “на 1,8 километра от административната линия на участъка Орахово – Гнилица”.

“Гарантирам, че нито един войник от сръбската армия и нито един полицай не са преминали през административната линия”, каза Вучич, цитиран от вестник “Политика”.

Сръбският президент изрази опасение, че е преминат своеобразен Рубикон. “Ще бъде трудно да се върнем към реалността, но Сърбия ще направи всичко възможно това връщане да се случи”, посочи Вучич.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст