ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зелена светлина пред изстрадания проект „Хераклея Синтика“

Дългоочакваният проект за популяризирането на най-добре запазеният античен град на българска територия – Хераклея Синтика, край Рупите, може би най-сетне ще бъде реализиран.

Министерството на околната среда и водите очевидно е дало карт бланш на Регионалната инспекция по околна среда и води в Благоевград, която официално публикува проекта за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“.

На интернет страницата на ведомството беше качен и доклада на екологичното министерство за оценка на въздействието на околната среда.

Според процедурата, до 12 юли т.г.

всеки, който се интересува от този мегапроект,

ще има възможност да се запознае с цялата документация, за да има реална представа какво точно представлява той, и да се включи – ако желае, естествено – в предстоящото обществено обсъждане.

Античният град е представен с подробно описание и онагледяване на всички бъдещи обекти до разкопките, които през последните няколко години се превърнаха в археологическа сензация.

Общата площ на това уникално за страната ни историческо наследство е 1013.291 дка и се намира в местността Кожух, определена със Заповед на Министерството на културата (№ РД9Р-5/28.04.2020 г.).

От нетехническата част на документацията става ясно, че тук ще бъдат ситуирани

осем бунгала за настаняване на туристи,

чийто общ капацитет е 32 легла. Те ще бъдат тип контейнер, с баня и тоалетна, спални помещения и малка дневна с кухненски бокс и покрита веранда, като пред всяко от тях е предвидено и малко дворче.

Има и две бунгала в т.нар. VIP зона за настаняване, в които е предвидено малко джакузи. Общият им капацитет е осем легла.

От проекта става ясно, че е планирана неговата етапност, която дава възможност за добавяне на още модули и бунгала в рамките на допустимото застрояване спрямо показателите на одобрения Подробен устройствен план и Плана за регулация и застрояване.

В атракционът „Римски терми” се предвижда и

изграждането на покрити и открити басейни,

но с малък капацитет. Ще има и сграда, в която ще се използва минералната вода и едновременно с това ще бъдат демонстрирани особеностите и постиженията на римските терми.

В зоната за социализация ще бъде разположен посетителски център с експозиционна и виртуална зала и заведение за хранене. Почти половината от площта му ще е ресторант, а в останалата част ще бъдат разположени многофункционална зала за обучения и семинари, постоянен лапидариум и информационна зона.

От цялостния проект става ясно, че е предвидено и

изграждането на детски лагер върху терен с размер от 1.2 дка,

който ще разполага с бунгала за 40 деца.

Атракционът „Римляните и водата” ще е разположен в голяма зона за озеленяване и спорт с  фитнес на открито, шах, игрище за футбол на малки врати и още много други.

Чрез определяне на зоната за къмпинг – каравани и палатки, Общината в Петрич ще направи опит за регулиране на неконтролируемото диво къмпингуване в района около минералните извори. А с поставянето на беседки, перголи и барбекюта, които да бъдат със свободен достъп, местната власт се надява да ограничи безразборното палене на огън.

Проектът предвижда ограда на цялата площ, която да е от естествен жив плет, без ограждащи елементи и бетон. Става ясно, че около 4200 кв. м от площта на имота са предвидени за пътеки и алеи, изпълнени от каменни настилки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст