ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският газ поскъпна с още 17% и надхвърли 40 евро за мегаватчас

Цените на европейския природен газ се повишиха за трети пореден ден с нови 17%, защото удължените прекъсвания на работата на ключови норвежки газови обекти и горещото време на Стария континент будят сериозни тревоги за доставките на суровината. Поредният ръст на базовите европейски фючърсни контракти на 15 юни означава, че поскъпването им от началото на седмицата е напът да достигне 30 процента. Нидерландските едномесечни контракти TTF се търгуваха за 42.30 евро за мегаватчас в 10.39 ч. в Амстердам.

Норвежкото поделение на “Шел” обяви, че е спряло всички второстепенни дейности в завода за преработка на синьо гориво в Нихамна след като е установило наличието на газ в охладителната система. Фабриката работи с природен газ от полетата Ормен Ланге и Ааста Ханстеен, които също са удължили периода, в който няма да работят, до 15 юли. Като капак, заводът за втечнен газ Хамерфест в Норвегия остава извън строя заради непланирано прекъсване на дейността.

Проблемите с норежките газови доставки идват в момент на засилени опасения за глобалната конкуренция за втечнен газ и за трайно установилите се по-високи температури.

Европа успя да се изтръгне от тежката енергийна криза през миналата година и се е подсигурила с обилни количества газови резерви, които първоначално вдъхваха увереност, че континентът ще е добре снабден със синьо гориво преди следващата зима. Въпросителните около предстоящото потребление обаче предизвикат сериозни колебания на цените през последните седмици с установяването на по-горещото време и увеличението на потреблението за охлаждане.

Експерти от бранша посочват, че тревогите за доставките на втечнен газ и извадените от строя норвежки газови обекти са били “физическият спусък” на ценовия ръст. Те напомнят, че големи части от пазара изпитват недостиг на предлагане на суровината от началото на юни и ценовият ръст е предизвикал отлив на играчи, което качва още повече котировките. По-високите колебания пък са повишили активността по застраховане на сделките след като цените са тръгнали рязко нагоре. С други думи – достатъчно фактори, които поддържат възходящия ценови тренд на синьото гориво.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст