ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Износът ни за Израел – нараснал с близо 36%, а вносът – паднал

Славена Гергова, новоназначен посланик на България в Израел, посети Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и се срещна с председателя Цветан Симеонов. По време на разговора бяха обсъдени двустранните търговско – икономически отношения между двете държави. 

По данни на Министерството на икономиката и индустрията съгласно предварителните данни през първите десет месеца на 2022 г. двустранната търговия с Израел бележи спад от 16.3% спрямо същия период на 2021 г., достигайки 335.3 млн. щатски долара. От тях българският износ е в размер на 282.7 млн. щатски долара, което показва ръст от близо 36 процента.  

Според информацията вносът от Израел е на стойност 52.6 млн. щ.д., което означава, че той е намалял със 72.7 процента.  

Увеличението в българския износ се дължи на значително нарастване при изнесените количества на нефтени масла и масла от битуминозни минерали на обща стойност над 109 млн. щатски долара.  

Големият спад при вноса от Израел пък се дължи най-вече на липсата на внесени сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали. 

Симеонов представи доброто сътрудничество с Федерацията на израелските търговско-промишлени палати, както и с Българо-Израелската търговско-промишлена палата. Той запозна посланика с работата на Арбитражния съд при БТПП и доброволния търговски регистър. 

Посланик Гергова даде заявка, че по време на предстоящия и́ мандат в Израел ще работи за активизиране на търговско-икономическите връзки между двете държави.  

Тя подчерта, че интерес от двустранно сътрудничество се наблюдава в сферите на земеделието, водоснабдяването, военната промишленост и високите технологии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст