ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП-ДБ: Изразихме същите опасения като президента за Закона за съдебната власт

Стою Стоев, ПП-ДБ

“За мен и за колегите ми от ПП-ДБ налагането на вето от президента не е изненада, защото ако се вгледате в голяма част от мотивите, с които законът е върнат, ще видите, че от парламентарната трибуна, когато се случваха тези промени, изразихме на 99% същите опасения.” Това заяви пред bTV председателят на Комисията по правни въпроси в парламента и депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” Стою Стоев.

Преди ден президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт, с които Националната следствена служба се изважда от прокуратурата.

На първо четене са гледани два законопроекта – на Министерския съвет и на „Възраждане“. “Законопроектът на „Възраждане“ беше отхвърлен. Нашият правилник не позволява законопроект, който е отхвърлен на първо четене, да влиза като предложение на друг законопроект между двете четения. Въпреки това колегите от „Възраждане“ си позволиха да направят предложенията към другия законопроект на Министерския съвет, който приехме. В същото време в правната комисия въобще не разгледахме тези предложения, защото са извън процедурата“, обясни Стоев. И допълни, че въпреки това в пленарната зала е решено промените, внесени от „Възраждане“, да бъдат разгледани. “Практиката Народното събрание да нарушава законодателната процедура е доста вредна и тя не започна сега”, счита той.

Шефът на правната комисия коментира и предвиденото изслушване на главния прокурор Иван Гешев пред депутатите от комисията. “Отправил съм запитване към прокуратурата, все още нямам отговор кога г-н Гешев ще може да се яви на обсъждане в правната комисия. От ПП-ДБ сме категорични, че няма причина защо да не викаме главния прокурор”, отбеляза той. Главният прокурор е изпратил писмо до комисията, в което е обяснил, че не може да присъства заради служебни ангажименти, които има в Европейския парламент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст