ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приеха промени в Закона за обществените библиотеки 

Комисията по културата и медиите в Народното събрание прие на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените библиотеки с 11 гласа “За”, 0 гласа “Против” и 0 гласа “Въздържал се”. 

Със законопроекта се предлага въвеждането на задължение за директора на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” да изготвя стратегически план за развитието на културния институт въз основа на концепцията, с която е спечелил конкурса за длъжността.  

Към настоящия момент в Закона за обществените библиотеки липсва изискване за средносрочно или дългосрочно планиране на дейността на Националната библиотека, което да осигурява организация за планиране и мониторинг, както и ясна визия за развитието на институцията за управленския мандат на нейния ръководител. 

С приетия проект се предвижда за дейността на културния институт директорът да изготвя и представя пред министъра на културата ежегоден доклад, като по този начин се въвежда механизъм за отчитане на планираните в стратегическия документ мерки за развитието на института.  

С гласуваната промяна се предвижда и изменение на Закона за закрила и развитие на културата, с което ще бъде въведено същото задължение и за директорите на другите културни институти. Целта на това допълнение в Закона е уеднаквяване на изискванията към всички директори на държавни културни институти за изготвяне на стратегически план за развитието на техния културен институт.  

Целия проект на Закона за изменение и допълнение за Закона за обществените библиотеки може да видите ТУК

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст