ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промяна или подмяна с кадровите смени в МВР?

мвр

Новият стопанин на “6 -и септември” 29 Калин Стоянов започна да си подрежда къщичката. След като сложи зад вратата метлата, с която разчисти останките от служебния кабинет на предшественика си Иван Демерджиев, Стоянов назначи първия си заместник-министър Стоян Темелакиев. МВР-шефът обеща, че останалите двама заместници ще бъдат оповестени следващата седмица.

Не закъсня и изборът на нов директор на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. Прясноизбраният шеф на дирекцията е досегашният заместник на Стоянов там Явор Серафимов. Заповедта му е подписана вчера.

Промени ще има

и на върха на Столична дирекция на МВР.

Досегашният началник на една от най-големите дирекции в страната Калоян Милтенов е подал заявление за напускане на поста. Причините за молбата му не са известни, но вътрешният министър Стоянов твърди, че ще държи Милтенов да остане на работа в системата на МВР, тъй като по думите му бил голям професионалист. Стоянов вече е наясно кой ще замести Милтенов на върха в СДВР, но името му ще бъде оповестено също следващата седмица.

Още с първите си стъпки на “6 -и септември” 29 Стоянов успя да запише червена точка в актива на министър, срещайки се със спецполицаите от отдел „Специализирани полицейски сили“ на СДВР (СПС-СДВР). След разговора с тях Стоянов парира недоволството им от действията на предшественика си Иван Демерджиев, който беше решил

да разбие звеното и да разпрати служителите му по столичните управления.

След като се срещна и изслуша исканията на спецполицаите, Стоянов отмени заповедта на Демерджиев, която предвиждаше структурни промени в СПС. Така отделът бе запазена в досегашния му вид.

Срещата на Стоянов със спецполицаите от СДВР и отмяната на разпореждането на Демерджиев в техен интерес наистина дава основания да се вярва, че в МВР се е настанил сговорчив стопанин. Дали обаче така мислят синдикатите в министерството?

Кадровите промени по върховете на ведомството и областните дирекции едва ли ще внесат някакво успокоение в редиците им. Синдикатите вече обявиха, че им е дошло до гуша от хаос, липса на визия за управление и политическо желание за промяна в МВР. Това те го заявиха още в първия ден, когато Стоянов прекрачи прага на министерството. Там той бе посрещнат от новината, че Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР)

не му дава кредит на доверие и няма да го чака да влезе в час. 

В разпространена до медиите позиция СФСМВР обяви, че няма да даде кредит на доверие на избрания за министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Би било обидно, след дългия му престой в системата на МВР да се очаква, че не е запознат с проблемите в нея. Според синдикалистите тях управлението на МВР е непрозрачно, без визия и политическо желание за промяна, а работещите в министерството са заложници на настъпилото безвремие и хаос в резултат на царящото безвластие. Сериозните и системни проблеми в МВР са пренебрегвани и не се решават за сметка на имиджови акции, се казваше в становището. 

От синдиката поискаха незабавна среща с министър Калин Стоянов, на която да представят визията си

за устойчива промяна и подобряване условията на труд в МВР,

като очакват поемане на конкретни ангажименти, които да бъдат изпълнени в конкретен времеви диапазон. Евентуални опити за отлагане провеждането на срещи и отказ да се постави началото на изпълнението на приетата и подкрепена от всички политически партии и коалиции визия за устойчива промяна в МВР, ще бъдат приети като нарушаване на правата на служителите и незачитане на потребностите на всички български граждани, предупредиха от СФСМВР.

В очакване на тази устойчива промяна, за която говорят синдикатите, най-вероятно ще продължат кадровите промени в структурите на МВР. Такива ще има и в останалите звена в Столичната дирекция. Например –

мераци да се завърне начело на “Пътна полиция”-СДВР

има бившият й шеф на Тенчо Тенев.

Името му бе замесено в поредица скандали – през май 2021 г. той бе задържан при шумна акция на “Вътрешна сигурност” докато оглавяваше сектор “Охранителна полиция” в Асеновград. Там той се озова след като бе махнат от КАТ-СДВР. Тенев обаче се върна на върха на “Пътна полиция” през октомври същата година, след като Софийският районен съд отмени заповедта за задържането му като незаконна.

Коментирайки стъпките на новия вътрешен министър, Тенев определи

организацията на работа на „Пътна полиция” като много лоша.

И като основна причина посочи кадровата политика на бившия министър Иван Демерджиев.

“През последните 10 месеца на определени постове в системата на МВР бяха назначени некомпетентни хора”, заяви бившият началник на отдел „Пътна полиция” в СДВР Тенчо Тенев и припомни, че Демерджиев е стопирал предложението за увеличаване състава на отдела.

“Трябваше да има 30 полицаи повече в КАТ. Надявам се новият министър бързо да вземе мерки”, заяви Тенев, коментирайки

мерките срещу зачестилите ПТП-та в столицата.

“Ако мога да бъда полезен, ще се радвам да помогна за безопасността на движението по пътищата. Имам 32 години опит в системата”, заяви още той.

Дали Стоянов ще откликне на това предложение, ще видим. Досегашните му кадрови ходове по-скоро издават намерение начело на структурните звена на ведомството действително да се поставят хора с опит. Въпросът е дали тези назначения ще станат част от решаването на сериозните и системни проблеми в системата, за които предупреждават синдикатите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст