ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руската Дума одобри закон, забраняващ смяна на пола

руска Държавната държавна дума

Думата прие и законопроект, освобождаващ от наказателна отговорност лица на военна служба във Въоръжените сили

Руската Дума одобри на първо четене закон, забраняващ хирургическа или гражданска смяна на пола в Русия, предаде Франс прес.

„Проектозаконът, установяващ пълна забрана на медицински интервенции, насочени към смяна на пола, и за гражданска регистрация на смяна на пола без медицинска намеса, беше одобрен“, съобщи в изявление долната камара на руския парламент – Държавната дума, предаде БТА.

В текста на проектозакона са предвидени изключения, позволяващи този вид оперативна интервенция при “вродени аномалии” при деца във формирането на половите им органи.

Тези изключителни медицински операции обаче ще трябва да бъдат одобрявани на правителствено ниво според законопроекта.

„В момента в Русия има развита индустрия за смяна на пола, която включва непочтени лекари, психолози, мрежа от ЛГБТ организации и активисти“, посочиха законодателите в писмо, в което се опитват да защитят своя законопроект.

„Те извършват своята разрушителна дейност срещу юноши и младежи“, добавиха те, повтаряйки реториката на стигматизирането на ЛГБТК+ общността, широко разпространена в Русия.

В текст на законопроекта, предложен от лидерите на основните парламентарни групи, се казва също, че той се основава на руската конституция, която след измененията, въведени през 2020 г., защитава „традиционните семейни ценности“ и определя брака само като „съюз между мъж и жена”.

С този закон “ние запазваме Русия с нейните културни ценности, с нейните традиционни основи за нашите потомци и създаваме бариера за предотвратяване на проникването на западна антисемейна идеология”, потвърди един от авторите на проекта Пьотър Толстой, който е заместник-председател на Държавната дума.

„Наистина искам нашите момчета, които в момента защитават честта на Русия с цената на живота си (воювайки в Украйна – бел. ред.), да могат да се върнат и да видят, че страната се е променила, че тяхната саможертва не е била напразна“, допълни той.

Държавната дума прие на първо четене и законопроект, даващ правни гаранции и основание за освобождаване от наказателна отговорност на лица, сключили договор за преминаване на военна служба във Въоръжените сили на Руската федерация в период на мобилизация, военно положение или във военновременни условия, предаде ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че това ще позволи на руското министерство на отбраната да подписва договори със заподозрени или осъдени престъпници за участие в бойните действия в Украйна.

Внесеният на 13 юни законопроект предполага, че лицата, извършили престъпления с малка и средна тежест, които са били призовани за мобилизация или са подписали договор с руските въоръжени сили, се освобождават от наказателна отговорност от датата на уволнението им от военна служба или след получаването на държавна награда. Подобна процедура е предвидена и за осъдените, чиито присъди са влезли в сила, уточнява ТАСС.

Повече от 15 месеца след началото на така наречената специална военна операция на Русия в Украйна Москва, чиито сили търпят тежки загуби, се опитва да набере повече военнослужещи за най-големия военен конфликт по суша в Европа след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст