ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Совите и казусът “Гешев” не са това, което са

У нас совите не са това, което са. Дори има съмнение, че изобщо са сови. За да се уверим в това, достатъчно е да се вгледаме в програмите на българските партии – десните следват леви политики, левите са мастити бизнесмени, а онези, които не знаят какви са, се определят като център, като при тях дясната ръка не знае какво прави лявата. 

Когато този понеделник ВСС реши и предсрочно прекрати мандата на главния прокурор Иван Гешев, докато той летеше за Страсбург, се чуха радостни възгласи “Гешев свърши!”

Дали?

На пръв поглед – да. Но на второ четене нещата изглеждат различно.

Безспорно е едно – решението на ВСС след проточило се многочасово заседание да отстрани от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това стана по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия

заради изказване, накърняващо престижа на съдебната власт.

Отстраняването му стана факт с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Това гласуване доказва, че и във ВСС совите не са това, което са – кадровиците на Темида, които си избраха Гешев и което през годините му бяха “и майка, и баща”, сега изведнъж се извъртяха като фурнаджийска лопата и заговориха колко е сринат имиджа на съдебната власт заради него.

Самият Гешев също се оказва, че не е това, за което се представя. Да си припомним поведението и думите му на прословутата пресконференция на 15 май, когато

демонстративно накъса пишман оставката си.

“Те не знаят колко съм твърдоглав и корав”, бе посланието им, аргументирано със заканите политическия боклук у нас да бъде разчистен.

След решението на кадровиците на Темида, всички очаквахме ожесточаване на войната. Главният прокурор “пръв даде тон за песен” – напускайки заседанието на ВСС, той заяви, че отива в Страсбург и ще каже на евродепутатите всичко, което знае.

Има едно народно поверие, че във вторник нищо ново не се похваща. Хеле пък, ако е и дата 13-и!

Вместо обещаната канонада,

откъм Страсбург се чу нещо като спукване на детско балонче.

Скандалът можеше и да стане грандиозен, тъй като ЕНП се напъна да осуети изслушването на главния прокурор, който носеше в папката си материали срещу “побратимия” Бойко Борисов от ГЕРБ. Опитът не хвана дикиш и скандалът не се състоя. Вместо да взриви залата, в която мониторинговата група на комисията LIBE го очакваше, твърдоглавият уж Гешев не произведе никаква сензация. Тъкмо обратното – по думите на евродепутати, участвали в изслушването, Гешев е бил препитван 15-ина минутки на черната дъска, писали му тройка и са го пуснали да си ходи по живо, по здраво. И… да се обяснява с евродепутати из по коридорите на парламента.

У нас обаче нещата се развиха по друг начин.

Във въпросния вторник, при отсъствието на взрив и канонади в Страсбург,

неочаквано стрелба по Гешев откри Върховният касационен съд.

Тази последна съдебна инстанция, след която сетен стожер на справедливостта остава само Бог, даде да се разбере, че вече се занимава и с проверки на сигнали – дейност, за която никой не е чувал да е правомощие на ВКС, още по-малко – негов приоритет. Явно обаче и касационните сови, не са това, което са…

Оказа се, че портите на съда зейнаха широко отворени за подобни сигнали тутакси след влизането в сила на механизма за разследване на главния прокурор. Сигналите са общо три:

– материали от Софийска градска прокуратура, съдържащи адресирани и постъпили жалба и молба от Здравко С. срещу главния прокурор,

– сигнал от Радослав П. – за действие и бездействие на главния прокурор Иван Гешев,

– сигнал от Фаик Х. – за предполагаемо престъпление от общ характер, извършено от главния прокурор.

Със сигурност върховните съдии са знаели, че

новите им занимания ще предизвикат недоумение сред широката публика

и по тази причина обясниха защо ги предприемат.

“Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд одобрява списък от действащи съдии на длъжност съдия във ВКС от Наказателната колегия или с ранг на съдия във ВКС от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години преди включването им в списъка са работили като съдии по наказателни дела. Измежду тях, при необходимост, на случаен принцип се разпределя преписка. Съдиите се включват в списъка след изразено от тях писмено съгласие. От Върховния касационен съд са предприети необходимите мерки, направена е и заявка за създаване на модул за разпределение на принципа на случайния подбор, а до изтичането на предвидения в закона срок не могат да бъдат предприемани действия по постъпилите материали”, се казва в съобщението на ВКС, изпратено до медиите.

И така, от ВКС изчакват модула, за да предприемат съответните действия, които

или ще стъжнят допълнително живота на Гешев,

или ще хвърлят “ротационните” партньори в парламента в тежко недоумение.

Ситуацията на изчакване, възникнала същия ден, бе циментирана и друга инстанция – президентството. Очевидно експертите там също са наясно с народното поверие, че във вторник нищо ново не се похваща. И затова дадоха да се разбере, че предложението на Пленума на ВСС за предсрочното освобождаване Гешев е заведено в деловодството на “Дондуков” 2 и засега се разглежда.

Докога – не се знае. Появиха се коментари, че президентът Румен Радев чакал становището на Конституционния съд по исканията на Иван Гешев за обявяване на противоконституционност на разпоредбите от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани със съдебния контрол върху отказите за образуване на досъдебни производства, с

механизма за независимо разследване на главния прокурор

и избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

“С измененията в Закона за съдебната власт се въвежда различен ред за избор и за освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор от Пленума на ВСС – за тях с мнозинство от 17 гласа, а за главния прокурор – с 13 гласа. Такава неравнопоставеност е недопустима за всяка правова държава. Конституцията повелява вземането на кадрови решения и за тримата висши представители на съдебната власт да се извършва с квалифицирано мнозинство, като израз и гаранция за спазване на принципа на правната сигурност в държавата”, написа Гешев

КС ще отговори и на три въпроса за най-представителния орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет. Два от тях са –

прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му

и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите, заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор.

Ако конституционните съдии задоволят щенията на все още главния прокурор, ситуацията става друга.

Да речем, че КС намери за справедливо, че главният прокурор също трябва да бъде освобождаван със 17 гласа “За” – като шефовете на ВКС и ВАС, а не с 13 гласа – както гласи атакуваната разпоредба в ЗСВ. Тогава решението на ВСС за предсрочното освобождаване на Гешев, взето с 16 гласа “За” и 4 “Против”

очевидно ще бъде обявено за невалидно.

А после?

Търсим отговора на още един сакрален въпрос: ако промените в НПК, въвеждащи механизма за разследване на главния прокурор, бъдат обявени за противоконституционни, какво ще се случи със сигналите “Анти Гешев” във ВКС?

Всъщност, дали пък часовника не започна да тиктака по-бързо “по адрес” на поредните нови съдебни реформатори?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст