ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС иска комисия в НС да обсъди реформа в здравеопазването

ДПС предлага временна парламентарна комисия, която да обсъди нуждата от реформа в здравеопазването. Това обяви от трибуната на НС народният представител Джевдет Чакъров по време на парламентарния контрол.

Той постави въпрос към новия министър на здравеопазването Христо Хинков за заплащането на медиците. Чакъров припомни, че нееднократно партията е изтъквала необходимостта да се осъществи в здравния сектор реформа.

Затова темата за създаване на временна комисия в законодателния орган ще бъде поставена на дневния ред и на останалите партии. Тази комисия ще трябва да обсъди и със съсловните организации нуждата от изменения в здравния сектор.

Здравният министър Христо Хинков изрази готовност МЗ да участва в дискусиите.

От всички 120 общински болници в 15 са достигнати нивата на месечни възнаграждения, заложени в Колективния трудов договор (КТД). Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на парламентарния контрол.

В отчетите, с които разполага Министерството на здравеопазването за април 2023 г., 11 държавни болници са достигнали нивата на заплащане, заложени в КТД, каза още той.

Държавните болници, достигнали възнаграждения, заложени в КТД отрасъл „Здравеопазване“ за всички категории персонал, са столичните „Проф. Александър Чирков“,  „Царица Йоанна – ИСУЛ“, „Майчин дом“, „Св. Иван Рилски“, Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”, Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, „Лозенец“, Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров”, както и Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължително лечение и рехабилитация – „Цар Фердинанд Първи“ в с. Искрец и Специализирана болница за рехабилитация – Марикостиново, посочи министър Хинков. 

Общинските болници, в които нивата на възнагражденията, заложени в КТД, са достигнати, са в Берковица, Габрово, Бяла, Мадан, Девин, Благоевград, Бургас, Враца, Костенец, Стара Загора, Ботевград, Пловдив и др. 

В останалите болници частично са достигнати нивата, заложени в КТД, посочи още министър Хинков.

“Държавните и общински болници са самостоятелни юридически лица – търговски дружества, управлявани от Съвет на директорите и управител, в чиито правомощия е определянето на възнагражденията, което следва да е съобразено с финансовото състояние на лечебното заведение и възможностите му за сигурно изплащане”, каза още министър Хинков. Той изрази готовност за изготвяне на анализ, който да изследва нивото на неравнопоставеност на заплащането в болниците. 

В Министерството на здравеопазването не постъпва информация за заплатите на работещите в частните болници, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст