ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Забраниха провеждането на ЛГБТ прайда в Истанбул

гей парад прайд истанбул

В предишни години всеки опит за провеждане на гей прайд се възпрепятстваше с груба сила от полицията, с ранени и арести

Валията на Истанбул Давут Гюл предупреди, че властите няма да допуснат гей прайд, който ЛГБТ общността обяви, че ще проведе в края на седмицата, на 18 юни, в мегаполиса.

“По никакъв начин няма да бъдат допуснати дейности, заплашващи семейната ни институция, която представлява гаранция за съществуването на нацията и на държавата. Групи, които възнамеряват да демонстрират такива дейности, решително ще бъдат възпрепятствани”, посочи губернаторът на Истанбул в Туитър.

Турските власти са категорично против към всякакви прояви на местните ЛГБТ групи, които традиционно се провеждат през месец юни, т.нар. Месец на гордостта.

В предишни години всеки опит за провеждане на гей прайд се възпрепятстваше с груба сила от полицията, със сблъсъци, ранени и много арести.

По данни на турските медии миналата година по време на демонстрация само в град Измир са били арестувани близо 400 участници. 

Твърди се също, че в последно време има увеличение в провеждането на улични прояви с участието на ЛГБТ и други групи.

Преди няколко дни местни общности на ЛГБТ призоваха в социалните медии симпатизантите си масово да се включат в гей парада, който планират да проведат в неделя, 18 юни, в знак на солидарност със сродните общности по света.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст