ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът окончателно закри дружеството за държавни бензиностанции

гориво бензиностанция горива бензин

Единодушно със 190 гласа “за” парламентът гласува на второ четене да бъде закрито държавното дружество „Държавна петролна компания”. Приетите текстове са разписани в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Идеята за откриване на дружеството се появи през 2020 година, когато финансов миниcтъp в третото правителство на Бойко Борисов беше Bлaдиcлaв Гopaнoв. Тогава бе обявено намерението да се отворят сто държавни бензиностанции, за да се намали цената на горивата. Година по-късно на дружеството беше назначено ръководство и му бяха осигурени 50 млн. лева капитал. Но така и нито един обект не беше отворен, а предприятието не е развивало никаква дейност.

Още първият служебен кабинет, назначен през 2021 година, реши да закрие предприятието. Осъществяването на целта се проточи във времето, тъй като минаваше през законодателни промени.

През август 2022 година в последния си работен ден редовният кабинет на Кирил Петков направи промени в структурата на няколко държавни предприятия, с които да бъде закрита и Държавната петролна компания, но поради разпускането на парламента така и не бяха гласувани необходимите изменения. А през февруари служебното правителство на Гълъб Донев одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, чийто текстове предвиждат закриване на предприятието.

Направените анализи на бившето вече служебно правителство сочат, че съществуването на държавните бензиностанции са напълно необосновани от гледна точка защита на държавния интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България. Участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран провал на пазара, който да налага държавна намеса, се казва още в мотивите.

В срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията трябва да открие процедура по ликвидация, да освободи членовете на Управителния съвет, да назначи ликвидатор и и да определи възнаграждението му.

С други приети текстове се реши, че съхраняването и опазването на военновременните запаси ще се извършва от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ или ще се възлагат от нея чрез договори на търговци и организации, определени от агенцията на конкурсен принцип.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст