ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НСОРБ настоява МФ да предвиди пари в общинските бюджети за почистване на речните корита

Националното сдружение на общините е водило тази седмица разговори с министъра на финансите Асен Василев в тазгодишния бюджет за общините да бъдат предвидени средства за превантивни дейности по почистване на речните корита. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Сдружението на общините, предаде БНР. 

Почистването на речните корита е държавен ангажимент и общините нямат пари за това, разчита се на средства от републиканския бюджет и Националното сдружение на общините е водило разговори за това на 13 юни с финансовия министър, посочи кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов. 

„Трябва да представим някакви разчети в какъв диапазон да бъдат и по какъв начин Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, тези проекти все пак трябва да се гледат от нея, и да бъдат предвидени за превантивни дейности“, обясни той.

Общините настояват да се създаде национална комисия, която да изготви критерии за превантивни мерки на общините, а те да подготвят проектите си и държавата да ги финансира, защото превенцията е по-евтина от отстраняването на последствията, коментира Даниел Панов.

„Всичко това, което се случи от май-юни, средствата, които държавата ще даде да излязат от това състояние хората в тези райони, ако ги беше дала в превантивна дейност, те щяха да бъдат поне 5 пъти по-малко“, допълни той.

Съгласуването на проектите на общините за почистване на речните корита отнема години, очерта като проблем председателят на Сдружението на общините и даде за пример Велико Търново, където от 24 проекти от наводненията през 2014 година до сега са изпълнени една десета. 

„Съгласуването на тези проекти трае от 8 месеца до три години“, посочи Панов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст