ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Големи клиенти се печелят с непримиримост и отдаденост в делата

В последния брой (69) на списание Banker Special не пропускайте интервюто с адвокат Менко Менков от адвокатско дружество “Менко Менков и съдружници”. Разговора водят Силвия Джагарова и Калоян Атанасов. Публикуваме го без съкращения.

Господин Менков, ако върнем лентата назад – защо и как се насочихте към адвокатската професия?

– Завърших първото си юридическо образование през 1990-а, точно на ръба на най-големите социално-политически промени в обществото ни и прехода към новата демократична система. В крак с тогавашните разбирания започнах работа като следовател в окръжния следствен отдел в Русе. Но още в началото на кариерата си разбрах, че твърдо искам да стана адвокат и да се върна в София, за да търся голямата перспектива и предизвикателствата.

Колелото се задвижи трудно, първоначално защитавах като служебен защитник клиенти по наказателни дела за дребни престъпления. Постепенно, с добрите препоръки за работата ми, станах и договорен адвокат на много хора.

У нас клиенти се печелят с непримиримост, отдаденост  и решимост за разрешаването на всеки казус и проблем, с устойчивост и смелост.

В годините съм имал много тежки казуси,  с огромен политически и международен натиск върху съдебната ни система от институциите на ЕС. Но въпреки това сме успявали да докажем истината, защото висшите ни съдебни инстанции не се поддават на чужди влияния.

Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсква в кариерата си един адвокат на високо ниво?

– Най-голямото предизвикателство е да убедиш правораздавателните органи в тезата, която излагаш. А в началото на адвокатската кариера огромно предизвикателство е да убедиш клиентите, че трябва да поверят съдбата си именно на теб. Колкото по-тежки и големи стават казусите, толкова по-голям е залогът.

Милиони може да спечели и загуби всеки, но когато загубиш битка със съдебната система в личен план, животът ти може да тръгне в лоша посока и най-добрите млади години на един човек да отидат на „по-топло“ място.

Често казвам, че професията ми е на човек, стремящ се да осигури чисто съдебно минало, което е залог за светло бъдеще.

Наричат Ви „топ адвокатът на политическата класа“. Ласкае ли Ви тази оценка?

– Гордея се, че в последните десетилетия съм бил адвокат на видни политици от всички партии, представени в политическия живот на България. Никога не съм имал партийни пристрастия, защитавал съм напълно противоположни по характер и по политически убеждения политици. Но „политическите“ дела съвсем не са най-трудните от правна гледна точка.

Те са трудни от гледна точка на овладяването на общественото мнение и са със голям заряд. Но фактите, изложени в папките, винаги са противоположни на изнесеното в медиите и на очакванията на хората. Най-трудни са делата с усложнения и отношения между корпорации или юридически лица, с международно-правни казуси, с тълкуване и прилагане на правото на ЕС, или много тежки казуси, касаещи човешки съдби. Трудните дела са „невидими“.

Има ли за Вас „невъзможни“ дела и неразрешими казуси? Има ли клиент, който не бихте защитавали?

– Няма невъзможни дела и неразрешими казуси, има незаинтересовани и недостатъчно мотивирани адвокати.

Клиентът сам избира адвоката си, но липсата на синхрон и симбиоза между двамата никога не води до добър резултат. Няма и предварително загубено дело, при подобни ситуации трябва да предложиш различен изход за клиента си – медиация, споразумение с другата страна, дори това да е прокуратурата. Ако клиентът е постигнал целта си и правото възтържествува, значи делото е завършило успешно.

На 10-ите Национални награди за правосъдие Адвокатско дружество “Менко Менков и съдружници” спечели приза за адвокатска кантора на годината. Какво означава това признание за Вас?

– Това е поредната награда, която Адвокатско дружество “Менко Менков и съдружници” печели, имаме и други престижни награди, включително „Адвокати на годината“ и „Дела на годината“. Това е авторитетна оценка от правната общност, защото в определянето на лауреатите участват доста авторитетни хабилитирани преподаватели, включително членове на Конституционния съд на Република България. Това е едно много сериозно признание за кантората ни и за участието й във всички сфери на правния живот.

Най-безспорния ни успех, отразен в редица международни доклади, включително и от Европарламента и Държавния департамент на САЩ, бе провъзгласяването на незаконосъобразността на арестите на бившия премиер Бойко Борисов, на Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Кантората ни положи доста сериозни усилия, и впоследствие българските съдебни състави единодушно потвърдиха тази незаконосъобразност.

Изминалата година бе изключително успешна за нас, защото привлякохме за нови клиенти големи корпоративни групи, както от България, така и от чужбина, които ни се доверяват заради качествената работа на колегите в адвокатското дружество.

Каква е визията Ви за развитието на кантората в близко бъдеще?

– Развитието на кантората ни ще бъде във възходяща посока. При нас адвокати, помощници и юристи постъпват само с конкурс. Винаги сме „с открити карти” за перспективите им за развитие, и за начините за стимулиране и израстване в кариерата.

За нас е важно да бъдем компетентни и отдадени на казусите и на съдбите на всички наши клиенти.

– И в момента се развиваме, навлизаме на нови пазари, включително чуждестранни, с много съвременни казуси като опазването на природата, правното подпомагане на усвояването, рециклирането и преработката на отпадъците. Това е не само развиващ се бизнес, но и своеобразно спасение на планетата. Тук вече имаме доста добра експертиза, консултираме институции и компании, използващи иновативни методи за чиста природа.

В клиентското ни портфолио влизат компании от ЕС, от съседни държави като Турция, Сърбия и Македония, със САЩ, консултирали сме и гиганта Amazon.

Имате ли еталон за подражание или експерт, от когото се възхищавате в професията?

– Учил съм се от най-великите и известни адвокати за времето си, които бяха невероятно образовани, смели и отдадени хора. В личен план съм научил най-много от един мой добър приятел – Любомир Коцев, който в зората на моята кариера за мен бе нещо между по-голям брат и баща, помагайки ми много да израсна в професията.

Винаги съм се стремил да поддържам високо научно ниво в дейността на кантората и затова имам изключително трайни приятелски отношения с „цвета“ на българската правна наука. Без консултациите с тези светила не бихме могли да твърдим, че сме съвременни и добре подготвени юристи.

Как релаксирате от напрегнатото ежедневие, имате ли хобита и интереси в други области извън правото?

– Напрежението в адвокатската работа е изключително високо, изисква се огромна отдаденост и почти денонощна работа. За да може да се чувствам уравновесен психически и физически, избирам бягството сред природата, съчетано с грижата за нея.

От дълги години се занимавам с ловно-стопанска деятелност, имам договор за публично-частно партньорство за стопанисването на държавно ловно стопанство „Дунав“ – Русе. Това на практика означава инвестиране на значителни материални средства за подпомагане на популацията на дивеча в дивата природа. С  голяма любов се отнасям към подпомагането на прехраната, осигуряването на безопасността и развитието на популацията на дивите животни.

С огромна гордост твърдя, че ДЛС „Дунав“, дори в световен мащаб, е ловното стопанство с най-добра популация на благороден елен. Това е отличен пример за успешна симбиоза между частен капитал и държавата като управленец на горските територии, за възвръщането на старата слава на българските ловни стопанства. Предстоящото през септември 2023 година посещение на ловното ни стопанство от президента на Световната ловна организация (CIC), г-н  Филип Хармар, е отлична оценка за успешната ни дейност. Това е изключително признание и за България като ловна държава, която се грижи за дивата природа. Така че, завръщането към природата и грижата за нея, ми дава неизчерпаема сила и енергия за битките на правния фронт.

Щастлив съм, че за десетилетната ми практика като ловец и ловен деятел съм дал хиляди пъти повече на дивата природа, отколкото съм взел от нея.

В личен план обичам да ловувам на изключително трудни и почти недостъпни територии. Бил съм на лов в повечето страни от Средна Азия, където ловът се провежда на надморска височина над 4000-5000 метра. Това е най-трудният и престижен лов – на диви овни и кози. Разбира се, той е строго регламентиран и регулиран от международни конвенции, и се случва по строго предначертан план.

Уникалното тук, е че сам носиш палатката си на гръб, за да живееш в нея седмица или десетина дни, а самото ти оцеляване в тези условия е на предела на възможното. Нямаш никаква комуникация, телефони или интернет. В такива моменти разбираш, че простите неща са най-важни в човешкия живот, а не материалните придобивки. Сред дивата природа си даваш сметка, че човешкият живот е само една прашинка, а ежедневието ни е суета.   

От спортовете предпочитам да практикувам голф, който практически може да се играе цял живот. Това е най-джентълменският спорт, защото участниците сами оценяват постиженията си. Този спорт е много привлекателен за хора като мен, които искат да се разтоварят от нервното напрежение. Играл съм на всички голф игрища в България, за мен най-красивото голф игрище в света е Thracian Cliffs, защото от всичките 18 дупки по трасето се вижда морето.

Щастливо женен съм от 33 години, имам двама големи сина и внук на годинка. Считам запазването на семейството си за най-голямата победа в живота ми. Гордея се със синовете си, по-големият от които – Петър, от 2 години вече е адвокат по корпоративно право в нашето дружество, а малкият – Богдан, следва, трети курс право и работи като адвокатски сътрудник в кантората. Съпругата ми се казва Милена и е историк. Малкият ми син през лятната ваканция работи в ловното стопанството – кове чакала, прави хранилки, чисти складове… Големият отдавна живее далеч от нас, отдавна сам се издържа и си плаща сметките Много добри и трудолюбиви момчета са.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст