ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промяната обича цветовете

В последния брой (69) на списание Banker Special ще научите от социалния психолог и психотерапевт Ирена Соколова малко повече за благотворната сила на багрите около нас.

Цветовете са природен дар и неслучайно сетивата ни са устроени така, че да ги виждаме и да ни влияят без дори да осъзнаваме това.

Цветовете са електромагнитни вълни с различна дължина, всяка от които излъчва различна, своя енергия. В ретината на окото фоторецепторите или колбичките превръщат тази енергия в цвят. Всеки цвят излъчва отделна вибрационна енергия, стимулираща различни биологични зони в тялото. 

Интересно е, че цветовете въздействат дори върху незрящите хора, които по време на цветотерапия усещат техните енергийни вибрации!

Неслучайно знаем точно какъв цвят дреха искаме да облечем, какво да хапнем или каква музика да слушаме. Мислим си, че това е наше съзнателно решение, но то вече е продиктувано от подсъзнанието и тялото ни под формата на нужда или потребност. 

А на съзнателно ниво често казваме: “Имам нужда от промяна, искам нещо хубаво да ми се случи, жадувам нови преживявания..” и затова толкова харесваме пролетта или новите места, защото те носят обновление, оцветяване, развитие…

Цветовете около нас могат да бъдат мотиватор за постижения и такова е червеното- дава сила, енергия, жизненост, жълтото стимулира фантазията и ученето, докато сивото снижава напрежението. Всъщност червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а сивият – на емоциите.

Питали ли сте се защо различни общества, организации или тимове носят точно избрани цветове? Цветовете имат способността да внушават настроение и убеждение, като засилват или намаляват чувствата ни в определена област. Когато прекалим с определен цвят можем да получим и нежелан ефект.

Червеното може да се свързва с енергия, страст, сила и вълнение, но също така и с опасност, агресия и напрежение.

Синьото означава усмирение, спокойствие, стабилност и доверие, но също така и  сърдитост и меланхолия.

Зеленото обикновено асоциираме с природата, свежест, растеж и спокойствие, но също така и със завист, ревност и болезненост.

Жълтото символизира щастие, оптимизъм, топлина и креативност, но също така и  лъжи, измама и нервност.

Оранжевото се свързва с ентусиазъм, енергия, топлина и вълнение, но също така и с неуравновесеност и изпадане в екстреми.

Лилавото предимно се асоциира с мистика, релаксация, креативност и романтика, но също така и с недостъпност и меланхолия.

Светлосиньото се свързва със спокойствие, яснота, свежест и чистота, но също така може да се асоциира с хладнокръвие и безразличие.

Розовото се асоциира с нежност, любов, романтика и женственост, но също така може да се свързва с кич и изкуственост.

Златното е символ на богатство, изобилие, престиж и успех, но също така може да се свързва със самодоволство и арогантност.

Сребърното е мистика, интуиция, изтънченост и чистота, но също така може да се асоциира с мраз или нечистота.

Може да избираме отделни цветове поради две причини: или имаме нужда от енергията на съответния цвят, защото точно това НЕ НИ ДОСТИГА, или избираме цвета, защото точно тази енергия, с която се свързва цвета блика от нас. 

Интересно е, че първият цвят, който избираме като желан, при възможност за избор, се тълкува като отражение на нашето ЕМОЦИОНАЛНО СЪСТОЯНИЕ в момента. Например, ако първо изберем червен цвят, това може да се приеме като индикация за възбуда или агресия, които изпитваме в момента. Така избираме лака си за нокти, например или дрехата сутрин. 

Вторият цвят, който избираме отразява нашите настоящи мисли и размисли – НАШАТА ЛИЧНОСТ. Избирайки син цвят, това може да се тълкува като индикация за спокойствие или мир, които преобладават в нашето съзнание в момента.

Третият избран цвят се тълкува като нашето настоящо поведение и ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА С ДРУГИТЕ. Ако изберем зелен цвят, това може да е  нашето стремление към растеж, развитие и хармония във взаимоотношенията. 

Обръщайте внимание към кои цветове посягате често и дали сте склонни да променяте гамата, в която се обличате и с която се заобикаляте. Ако не променяте цветовете няма да можете да промените начина, по който се чувствате, както и взаимоотношенията си. 

Забелязахте ли как през последните две- три години бялото и бежовото, заедно с неизбежното черно, бяха най-предпочитани. Никак не е случайно! Тежестта на лошите емоции и болести провокираха силното желание за обновяване, олекотяване, изчистване и избелване на ситуацията. А черното ще присъства винаги като контрапункт.

Бялото се свързва с чистота, невинност и безупречност. В много култури и религии, бялото се използва за светлинни и празнични събития, като сватби и кръщенета. 

Предпочитаното бежово символизира елегантност, приятелство и топлота. Носи дискретност, безопасност, сдържаност и защита. Черното е сериозност, сила и авторитет. То е тайнственост, мистерия и скрити аспекти на живота. Може да символизира неизвестното, непознатото и скритото и да бъде асоциирано със загадъчност и интрига.

Никак не е случайно, че сега отново се появява поривът за ярки цветове и силни тонове. Промяната е вътре в нас и можем да се свържем, да усетим и да  почувстваме желание точно за силните цветове. 

ПРОМЯНАТА пренебрегва рутината и застоя. Тя трябва да е честа наша гостенка, за да “завърта” енергиите в нас, да променя хормоните, да стимулира чувствата, да отключва нови мисли и така да променя действията ни! 

Ето я благотворната сила на цветовете. Колкото повече и по-различни са багрите около нас и по нас, толкова по-продуктивни ще бъдем за нови идеи, дръзки решения и нетипични избори.

Стъпки на промяната:

Приберете тъмните дрехи! Черно, кафяво, сиво – не!

За всеки ден от седмицата си изберете различен светъл цвят!

Изберете цветни очила и цветни чанти!

Сложете цветни букети във вази!

Направете си купа с цветни кристали и я поставете на видно място!

Изхвърлете тъмните червила, те и без това смаляват устните. Сложете ярък гланц!

Промяната обича цветовете, за да задвижи вълнението, страстта, любовта и обновлението!

Ирена Соколова е социален психолог и психотерапевт, групов консултант и корпоративен обучител по личностно израстване. Специалист при работа с тревожност и панически атаки, стрес и поведенчески трудности в общуването и адаптацията.

Член е на Българското дружество по психодрама и групова терапия. Лектор на Националния център за повишаване на квалификацията към МОН и на Постоянната академия за наука и иновации в образованието към Синдиката на българските учители. Завършила е психология, психотерапия, управление и администрация.

Народен представител е в 41-во, 42-ро и 43-то Народно събрание. Областен управител в два мандата. Участник е в 25-атта Национална антарктическа експедиция и член на Българския антарктически институт.

За контакти 0884 800 254.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст