ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът прие на първо четене проекта на ГЕРБ за противодействие на корупцията

Парламент

Парламентът прие на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ-СДС. Депутатите отхвърлиха другите два предложения – на “Продължаваме промяната – Демократична България” и на служебния кабинет.

Законопроектът, внесен от хората на Бойко Борисов, бе подкрепен от 142-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 12 бяха „против“, а 60 народни представители се въздържаха.

Миналата седмица правната комисия също подкрепи на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията на ГЕРБ-СДС и отхвърли предложенията на служебния кабинет и на ПП-ДБ. Приемането на законопроекта е част от законите, обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

От ПП-ДБ призоваха да се приеме техния закон и този на ГЕРБ, защото са близки, а между двете четения различията да се изчистят. Преди гласуването на законопроектите беше дадена почивка от 30 минути по искане на парламентарната група на ПП-ДБ.

Проектът на ПП-ДБ обаче не мина. Той бе подкрепен от 60 депутати, 38 бяха “против” и 57 се въздържаха, като в гласуването участваха само четирима депутати от ГЕРБ-СДС. В гласуването на следващия законопроект – този на първата по големина парламентарна група, участваха 63-ма депутати от ГЕРБ-СДС.

Законопроектът на служебния кабинет беше отхвърлен с 47 гласа „за“, 57 „против“ и 107 „въздържал се“.

В обяснение на различен вот Цончо Ганев от “Възраждане” заяви, че се надява “на самообявилите се за демократи да им стане ясно, че с мечката мед не могат да ядат”. “Прекалено сте неопитни и непрофесионалисти да ядете мед с лицата, които довчера обвинявахте за корупция, а днес делите заедно властта, защото управлявате заедно, но ще изпълнявате всичко, което искат Борисов и Пеевски”, каза той.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда разделянето на действащия антикорупционен орган – КПКОНПИ, на две независими една от друга комисии – Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията да се председателства на ротационен принцип и да се състои от председател и шестима членове, “притежаващи високи професионални и нравствени качества, и най-малко 10 години юридически стаж”.

Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията включват превантивна дейност чрез събиране, анализиране и проверка на информация, както и разкриване и разследване на корупционни престъпления по реда на Наказателно-процесуалния кодекс от служители на длъжност „разследващи инспектори“. Предлага се служителите, изпълняващи оперативно-издирвателни функции в действащата КПКОНПИ, да преминат към Комисията за противодействие на корупцията, като с цел подобряване на процеса по противодействие на корупцията се предвижда и прехвърляне на дейности от Държавната агенция „Национална сигурност“ към новия орган, осъществявани от дирекцията „Финансово разузнаване“ и специализираната дирекция за защита при опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата.

Преди гласуването депутатите спориха за това доколко новата Комисия за противодействие на корупцията няма да представлява “бухалка“ и дали да има роля президентът при назначаването на членовете на органа. Според проекта на ГЕРБ парламентът ще избира шестима членове, а един ще бъде избиран от президента. Според ПП-ДБ държавният глава не участва в избора на състава на тази комисия.

Темата, че комисията представлява “бухалка”, беше повдигната от Тошко Йорданов от “Има такъв народ”. Той посочи, че работата по Закона за КПКОНПИ е започнала, когато ПП-ДБ са били част от коалиционно правителство с ИТН, “Демократична България” и БСП, и стремежът е бил ПП “да си имат своя бухалка”. По думите му сега ПП са управляващи благодарение на ГЕРБ и “наблюдаваме тази гнусна прегръдка в този проектозакон с борбата между двете лобита на ПП-тата и гербаджиите” кой да има още една “бухалка” в ръцете си.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ отговори, че дали КПКОНПИ ще бъде “бухалка” зависи от ръководството на този орган. И това ще се случи само ако се установи зависимост между това ръководство и определени политически кръгове, подчерта той и определи подобни твърдения като спекулации.

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС коментира, че в закона, който ГЕРБ предлага, “бухалката я няма”, а присъства ротационен принцип на председателство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст