ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС работи по две опции за използването на замразените руски активи в полза на Украйна

Банк России

Европейският съюз е преценил, че не може легално да конфискува окончателно замразени руски активи и вместо тази опция се насочва да ги използва временно, показва документ, получен от агенция “Блумбърг”. Въпреки това Европейската комисия оглежда две възможности докато продължава да изучава по какъв начин да впрегне в полза на Украйна блокираните над 200 млрд. евро резерви на “Банк России”, пишело още в доклада. Очаква се ЕС да поиска пълномощия за работа по тази политика от лидерите на страните членки когато те се съберат в Брюксел през идната седмица.

Работната група на ЕС, която проучва варианти за използване на замразените от наложените санкции руски активи за възстановяването на Украйна, “не вижда убедителен правен начин за конфискуване на замразените или блокирани средства въз основа единствено на базата, че те са под рестриктивните мерки на блока”, пишело в заключението на доклада от седем страници. В него се идентифицират значителни правни пречки пред една от двете опции, които изучава Брюксел: временно да използва ликвидни активи на Руската централна банка, с други думи – да ги инвестира и да насочи получените средства към Киев.

Работната група е по-склонна да приеме втората възможност: т. нар. “неочаквани приходи”. Тук става въпрос за фирми с руски вложения, които получават големи печалби като ги инвестират, да бъдат подканени да превеждат солидни суми на ЕС. Това ще намали правния риск за блока защото той няма да ги управлява пряко. Официалните представители на общността посочват в доклада си, че този модел няма да засегне финансовата стабилност, ще съхрани бизнес моделите на участващите фирми и ще е справедлив от данъчна гледна точка. И най-важното – няма да компрометира правния статус на активите.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща в реч по време на Конференцията за възстановяване на Украйна на 21 юни, че ЕС ще излезе с предложение за използването на тези средства преди лятната почивка в средата на юли.

Повече от половината визирани активи са под формата на кеш или депозити, а “значителна сума” от останалите са в ценни книжа, които могат да се трансформират в налични пари, защото имат падежи през следващите две-три години. Брюксел е информирал работната група за “потенциалното количество на приходите”, ако тези ликвидни активи бъдат инвестирани съвестно и с добра грижа.

В доклада се посочва, че активното управление на активите с цел генерирането на приходи може да работа в полза на Украйна. Но правата на собственост трябва да се вземат предвид и съществува риск от отрицателна доходност, която не може да се елиминира напълно.

Като цяло, документът описва спешната нужда за продължаване на работата и за поемане на лидерска роля по въпроса в международен план, като се има предвид, че повечето активи на “Банк России” са в ЕС. Лидерите на страните-членки на общността се очаква да оценят досегашната работа през идната седмица и да поискат от работната група да продължи дейността си по въпроса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст