ПП-ДП със седем условия към ГЕРБ, за да продължат да управляват

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че заедно с ДБ са решили да потвърдят декларацията на кабинета “Денков-Габриел”, като поставиха обаче седем условия, за да просъществува съвместоно им управление с ГЕРБ.

“България има нужда от реформаторско правителство, но това не може стане на цената на превзети регулатори. На българите им трябва спокойствие, но и истинска реформа, а не подмяна. Каним на разговори ГЕРБ”, обяви той на извънредна пресконференция пред централата на “Кърниградска”.

Парламентарната група “ПП-ДБ” реши, че при неизпълнение на тези 7 гаранции, ще бъде поискана оставката на правителството. 

Коалицията “ПП – ДБ” кани представителите на ГЕРБ – СДС в събота (24-ти юни) на разговор за формализиране на тези гаранции в документ със заглавие “Механизъм за гарантиране на реформаторската програма”, който да се подпише от Николай Денков, Мария Габриел и председателите на политическите групи “ПП – ДБ” и “ГЕРБ – СДС”.

Седемте гаранции в предложения документ са, както следва:

1. Общ борд за назначение на регулаторите;

2. Да се спазва вече одобрената обща законодателна програма;

3. Пътна карта за съдебната и конституционна реформа;

4. Реформа в службите;

5. Съгласуван закон за антикорупционната комисия;

6. Преработка на Изборния кодекс;

7. Обща позиция за законността на референдума за еврото на партия “Възраждане”.

Пълния текст на декларацията можете да видите тук .

“Подчертаваме, че всяко неизпълнение на горепосочените ангажименти и гаранции, произтичащи от съвместната декларация на акад. Денков и Мария Габриел, представлява тежко нарушение и подмяна на реформаторския характер на правителството и обезсмислят работата на кабинета “Денков-Габриел”, настоя Кирил Петков. 

Според него България има нужда от това вече работещо реформаторско правителство да продължи, и страната да не влезе отново в политическа криза.

“Правителството трябва да може да разчита на подкрепата на ясно мнозинство в парламента, чиито ангажименти да са описани в Механизъм за гарантиране на реформаторската програма”, подписан от акад. Николай Денков, Мария Габриел и председателите на двете парламентарни групи”, посочи още Петков.

Припомняме, че сутринта депутатите от ПП-ДБ бойкотираха пленарното заседание и обвиниха ГЕРБ, че готвят подмяна на регулаторите със скрито мнозинство, в което влизат ДПС и “Възраждане”.

Тогава Кирил Петков анонсира, че предстои да вземат решение какво ще предприемат занапред. В отговор на въпрос дали подаването на оставка е един от обсъжданите варианти, той лаконично заяви: “Потенциално, да”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст