Радев обвини правителството, че тласка страната ни все по-близо до войната

“Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството.” Това заяви президентът Румен Радев пред репортери на Летище София, преди да замине на посещение в Австрия. Радев подчерта, че основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани. “Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази войната сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители”, допълни той.

Според държавния глава е в интерес не само на България, но и на Европа незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не “захранване на този конфликт с нови оръжия”.

Радев коментира и решението на кабинета премиерът Николай Денков да води българската делегация на предстоящата среща на НАТО: “Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа към Конституцията и към Закона за отбраната и въоръжените сили, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време.” Той изтъкна, че външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България, и едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения. “Конфликтът в Украйна ескалира, ще става още по-голям и ще се разраства, затова призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на страната ни”, каза още президентът.

Той очаква посещението му в Австрия да е крачка напред по темата за Шенген – за възможното приемане на България през октомври, което по думите му зависи от това доколко новото правителство ще се възползва от постигнатото от служебния кабинет. “Трябва да продължим усилията за укрепване на външната ни граница и ускоряване приемането ни в Шенген. Канцлерът Нехамер е силен поддръжник на България в борбата с нелегалната миграция. Срокът 1 октомври за приемане в Шенген е напълно реалистичен. Убеден съм, че Марк Рюте ще спази своите обещания”, отбеляза президентът. И апелира кабинетът “Денков – Габриел” да “се грижи повече за българската армия, а не за чуждите”.

По думите му напрежението е проличало още в структурирането на правителството. “Когато имаше наивност в изобилие, липсваха важни неща – коалиционно споразумение, управленска програма и предварителна договорка за втория ешалон на властта – заместник-министрите и областните управители. Решаването на тези въпроси ще бъде много трудно на фона на текущите проблеми и задачи”, счита държавният глава.

Президентът Румен Радев днес и утре ще бъде на визита в Австрия по покана на федералния канцлер Карл Нехамер. Двамата ще проведат среща днес във Виена. Последващото задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред ще бъдат обсъдени в рамките на разговора, който ще се състои във федералното канцлерство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст