Парламентът прие ускорени процедури за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК

Депутатите приеха ускорени процедури за смяна на ръководството на Българската народна банка, Сметната палата и Националната здравноосигурителна каса. Точките бяха включени извънредно в дневния ред на парламента, след като в четвъртък правилата за избор на шефове на трите регулатора бяха приети в ресорните комисии.

Пришпорването на избора на шефове на основните регулаторни институции е в нарушение на договорката между ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България” за предварително съгласуване в рамките на управлението на кабинета “Денков – Габриел”. Затова от ПП-ДБ не влязоха в залата, а дневният ред беше пренареден в тяхно отсъствие. Тонът между лидерите на двете формации се изостри и дори се заговори за оставка на кабинета.

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. “За” гласуваха 89 народни представители, 41 бяха „против“ и 24 се въздържаха. В гласуването не участваха от ПП-ДБ, тъй като не бяха в пленарната зала.

Предложенията за кандидати за управител на БНБ ще се правят от парламентарните групи. Предложенията се внасят в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в седемдневен срок от приемането на тези процедурни правила.

Предложенията заедно с приложените към тях документи се публикуват на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от седем дни преди изслушването на номинираните в Комисията по бюджет и финанси. Кандидатите се проверяват за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

При гласуването в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за”. Ако и при повторното гласуване никой не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Решението за откриване на процедура за управител на БНБ беше прието без дискусия. “Изглежда няма да има сериозен дебат по темата, защото управляващите в лицето на ПП и ДБ ги няма в залата, днес са на курс за заварчици, ще ги обучават на сглобки и заварки”, коментира Стоян Таслаков от “Възраждане”.

Бяха приети и процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. Решението беше взето със 108 гласа „за“, 39 „против“, петима се въздържаха. Процедурните правила подкрепиха от ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“. От „Възраждане“ гласуваха “против”, от „Има такъв народ“ бяха „против“ и „въздържал се“.

Предложения за кандидати за председател на Сметната палата се правят от парламентарните групи. Те се внасят в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в седемдневен срок от приемането на процедурните правила. Кандидатите също ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за”. Ако и при повторното гласуване никой не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Преди гласуването Петър Петров от партията на Костадин Костадинов отново изтъкна, че “дневният ред или не представлява интерес за ПП-ДБ или това е нарочно, за да свалят кворума”. “Разглеждахме свалянето на председателя на Сметната плата. “Възраждане” гласуваха против освобождаването му, защото считаме, че липсват основания. Ние от “Възраждане” сме последните хора, които биха защитавали тогавашния председател. Под негово ръководство ние бяхме най-проверяваната партия, най-одитирана”, каза той. И иронично предложи три нови правила: “Точка 11 – председателят на Сметната палата да бъде освободен без никакви основания. Точка 12 – може да бъде избран нов председател в нарушение на процедура 90 от правилника на Народното събрание. Точка 13 – избирането на председател на Сметната палата, задължително да става без присъствието на ПП-ДБ, за да падне кворума”.

Социалистът Борислав Гуцанов каза, че от БСП ще подкрепят единствено тези правила – за избор на председател на Сметната правила, защото вече има решение на Конституционния съд и не искат по никакъв начин да се блокира работата на институцията.

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” пък коментира, че ГЕРБ малко избързват с приемането на правилата и скъсяването на всякакви срокове, затова ИТН няма да подкрепят тези предложения. “Вчера на Комисията по бюджет и финанси ПП-ДБ най-много вдигаха аларма по темата, а в момента не са в залата,” посочи той.

Управителят на БНБ и председателят на Сметната палата работят в условия на изтекъл мандат. На 20 януари тази година Цветан Цветков бе освободен от позицията председател на Сметната палата по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и “Български възход”, но в четвъртък Конституционният съд постанови, че освобождаването му е в противоречие на основния закон.

Народното събрание утвърди също и процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и за публичното им изслушване в Комисията по здравеопазване. Утвърдена бе и процедурата по избора. Решението получи подкрепата на 128 депутати, шестима гласуваха „против“, а 21 се въздържаха.

Приемането на процедурни правила е във връзка с решението на Народното събрание от 13 януари, с което мандатът на настоящия ръководител на здравната каса проф. д-р Петко Салчев беше предсрочно прекратен. Съгласно Закона за здравното осигуряване нов управител на касата се избира в срок не по-дълъг от шест месеца.

Предложения за кандидат за управител на НЗОК могат да правят парламентарните групи, като съществената промяна е, че това ще се случва в петдневен срок от приемането на настоящите процедурни правила. Това ще бъде последвано от публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и провеждане на избора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст