ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Планът за взривяване на Запорожката атомна електроцентрала е одобрен, ситуацията никога не е била толкова тежка досега

Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване, е убеден, че планът за взривяване на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) от руснаците е напълно разработен и одобрен и заплахата никога не е била толкова голяма, колкото е сега.

Това заяви Буданов, в интервю за The New Statesman. По думите му “Ситуацията никога не е била толкова тежка, колкото сега.”

Според Буданов Русия е приключила подготовката за терористичната атака срещу АЕЦ.
На въпрос дали руснаците са решили да взривят електроцентралата, Буданов каза, че планът е изцяло “изготвен и одобрен”. Единственият липсващ елемент е заповедта за привеждането му в действие. „Тогава може да се случи и в следващите няколко минути“, каза той.
В същото време Буданов смята, че допълнителни “технически средства могат да бъдат използвани за влошаване на бедствието”.

Според ръководителя на военното разузнаване, охладителният резервоар на станцията е миниран от руските войски. Без охлаждане ядрените реактори могат да се стопят за период от десет часа до 14 дни. Той вярва, че Русия ще може да увеличи напрежението в електропроводите в централата, което ще доведе до ядрена авария в края на този времеви интервал.

Украинското разузнаване установи, че руските войски са преместили превозни средства, пълни с експлозиви, до четири от шестте енергоблока. Не е известно дали достъп до тези блокове е предоставен на Международната агенция за атомна енергия по време на посещението й на 15 юни, пише вестникът.

Според ръководителя на разузнаването на отбраната, заповедта на Русия за подготовка за извършване на терористична атака срещу АЕЦ може да е причинена от поражението на руските окупационни сили на левия бряг на Днепър. Русия смята, че създаването на зона на ядрено бедствие ще бъде спирачка за по-нататъшно напредване на украинските сили и замразяване на фронтовата линия в сегашния й вид.

В украинските разузнавателни и правителствени кръгове има разочарование, че реакцията на международната общност на разрушаването на язовира на водноелектрическата централа в Каховка на 6 юни беше толкова приглушена, че това може да провокира по-нататъшно използване на “тактиката на изгорената земя”, отбелязва вестникът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст