ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подсладителят аспартам, използван в диетичната Coca-Cola, е възможен канцероген, твърдят от  СЗО

Един от най-разпространените изкуствени подсладители в света ще бъде обявен за възможен канцероген следващия месец от водещ световен здравен орган, според два източника. Аспартамът, използван в редица продукти вариращи от диетичните газирани напитки на Coca-Cola до дъвките Extra на Mars, ще бъде включен през юли като „възможно канцерогенен за хората“ за първи път от Международната агенция за изследване на рака (IARC), отделът за изследване на рака на Световната здравна организация (СЗО), твърдят запознати източници.

Решението на IARC, финализирано по-рано този месец след среща на външни експерти на групата, има за цел да оцени дали вещество е потенциална опасност за здравето или не въз основа на всички публикувани доказателства.

В решението не се разглежда колко от дадения продукт човек може да консумира безопасно. Тази тежест се пада да определи отделен експертен комитет на СЗО по хранителните добавки, известен като JECFA (Съвместният експертен комитет на СЗО и Организацията по храните и земеделието по хранителните добавки), заедно с решенията на националните регулатори.

Въпреки това, подобни решения на IARC в миналото за други вещества са предизвикавали безпокойство сред потребителите и са водили до съдебни дела, които са притискали производителите да преработят използвани рецепти и да заменят опасните вещества с алтернативи. В миналото често е имало критики, че оценките на IARC могат да бъдат объркващи за обществеността.

JECFA, комитетът на СЗО по добавките върху, който ще падне отговорността да определи допустимите индивидуални количества, също преразглежда употребата на аспартам тази година. Заседанието му започна в края на юни и трябва да обяви констатациите си в същия ден, в който IARC публикува решението си – на 14 юли.

Подсладителят аспартам, използван в диетичната Coca-Cola, е възможен канцероген, твърдят от  СЗО

От 1981 г. JECFA твърди, че аспартамът е безопасен за консумация в рамките на приетите дневни граници. Например възрастен с тегло 60 кг би трябвало да пие между 12 и 36 кенчета диетична газирана вода – в зависимост от количеството аспартам в напитката – всеки ден, за да бъде изложен на риск. Неговото мнение беше широко споделено от националните регулатори, включително в Съединените щати и Европа.

Говорител на IARC каза, че констатациите на комисиите IARC и JECFA са поверителни до юли, но добави, че те са „допълващи се“, като заключението на IARC представлява „първата фундаментална стъпка за разбиране на канцерогенността“. Комитетът по добавките “извършва оценка на риска, която определя вероятността за възникване на специфичен вид вреда (например рак) при определени условия и нива на излагане.”

Промишлеността и регулаторите обаче се опасяват, че провеждането на двата процеса приблизително по едно и също време може да бъде объркващо, според писма от американски и японски регулатори, разгледани от Ройтерс.

Решенията на IARC могат да имат огромно въздействие. През 2015 г. неговата комисия заключи, че глифозатът е „вероятно канцерогенен“. Години по-късно, дори когато други органи като Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) оспориха това, компаниите все още усещаха тежестта от решението. Германският Bayer (BAYGn.DE) през 2021 г. загуби третото си обжалване срещу съдебни присъди на САЩ, които присъдиха обезщетения на клиенти, хвърлящи вината за раковите си заболявания върху употребата на хербициди за унищожаване на плевели на основата на глифозат.

„IARC не е орган за безопасност на храните и техният преглед на аспартама не е научно изчерпателен “, контрира от своя страна Франсис Хънт-Ууд, генерален секретар на Международната асоциация на подсладителите (ISA).

Органът, чиито членове включват Mars Wrigley, подразделение на Coca-Cola (KO.N) и Cargill, заяви, че има „сериозни опасения относно доклада на IARC“, който според тях можело да подведе потребителите на сладки изделия.

Аспартамът е обстойно изследван от години. Миналата година проучване във Франция сред 100 000 възрастни показа, че хората, които консумират по-големи количества изкуствени подсладители – включително аспартам – са изложени на по-висок риск от рак.

Аспартамът е разрешен за употреба в световен мащаб от регулаторите, които са прегледали всички налични доказателства, а големите производители на храни и напитки от десетилетия защитават употребата на съставката. IARC каза, че е оценил 1300 проучвания в прегледа си през юни.

Скорошни промени в рецептите от гиганта за безалкохолни напитки Pepsico (PEP.O) демонстрират борбата, която индустрията води, когато става въпрос за балансиране на вкусовите предпочитания със здравословните проблеми. Pepsico премахна аспартама от газираните напитки през 2015 г., върна го година по-късно, само за да го премахне отново през 2020 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст