ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Резил без край по сагата “САПАРД”

Бизнесменът Марио Николов е неоткриваем за призовкарите.

Поредна сума за обезщетение за провалено знаково дело ще трябва да отдели данъкоплатецът за съдебно-прокурорските резили по скандала “САПАРД”. На оправдания бизнесмен Иван Иванов е присъдено на първа инстанция обезщетение за претърпени вреди в размер на 70 хил. лв., които да бъдат поети от бюджета на държавното обвинение. Искът му по Закона за отговорността на държавата за вреди е в размер на 300 хил. лв.

Съдебната сага започна с политически скандал през 2007 г. и приключи преди две години с изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване по отношение на основния подсъдим – Марио Николов. Обвинението беше за ръководена от него организирана престъпна група, в която са участвали съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова.

Тезата на прокуратурата е, че са източили 14.5 млн. лева от програмата САПАРД чрез закупуване от чужбина на завишени цени на стари машини за месопреработка, които били представяни за нови. Паралелно се водеше и дело за пране на пари, което приключи с оправдателни присъди, като през цялото време действията и актовете на прокуратурата и съда подхранваха усещането, че няма да се стигне до осъдителни присъди.

Иван Иванов влезе в процеса като собственик на птицекланица „Чубра“, като беше задържан и престоя 9 месеца в ареста, а на първа инстанция получи редом с другите подсъдими осъдителна присъда от 10 години лишаване от свобода. На втора инстанция всички присъди бяха отменени, а делото върнато на прокуратурата, след което го прехвърлиха на спецсъда, а той постанови обратното и оправда всички подсъдими.

Пак през 2010 г. Иван Иванов първоначално беше осъден и по другото дело, по което на първа инстанция получи наказание от 6 години лишаване от свобода, но апелативният съд отново оправда всички подсъдими. Това дело се запомни със скандално оттегления от прокурора Стойчо Ненков протест на негов колега пред Върховния касационен съд срещу оправдателните присъди. После делото беше възобновено, но приключи със същия оправдателен резултат. Срещу Ненков беше повдигнато обвинение за престъпление срещу правосъдието, но делото беше прекратено поради липса на престъпление, след което и той осъди на свой ред прокуратурата да го обезщети с 20 хил. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст