Заради липса на кворум се провали първото заседание на комисията по имунитетите

Народно събрание

Първото заседание на временната парламентарна комисия, която разглежда исканията на главния прокурор за свалянето на имунитетите на четирима депутати, продължи едва 14 минути. То беше прекратено заради липса на кворум.

В залата влязоха петима депутати – Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Димитър Найденов и Никола Минчев от ПП-ДБ, Николай Дренчев от “Възраждане” и председателстващият Хамид Хамид от ДПС. Въпреки възраженията, че парламентът е избрал осем народни представители в комисията и затова би трябвало да се приеме, че има кворум, според Хамид Хамид решението на Народното събрание е комисията да се състои от 12 членове и затова кворум няма. Според решението за създаването на комисията, съставът трябва да е от 12 депутати, излъчени на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. От две политически сили – “БСП за България” и „Има такъв народ“, обаче не посочиха свои представители. Не беше избрано и ръководство на временната комисия.

Депутатите решиха да поискат председателят на парламента Росен Желязков да отправи запитване към наблюдаващия прокурор дали заседанията да са открити. Според Рая Назарян оповестяването на материалите по исканията ще опорочи съдебните следствия и затова трябва да са закрити. Според Димитър Найденов обаче очакванията на обществото са големи и затова трябва да са открити.

Хамид Хамид каза, че ще бъде внесен проект на решение за изменение на предмета на дейността на комисията, тъй като съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков е дал доброволно имунитета си.

“Това, което видяхме днес, е това, което беше на записите – че ще има “опит за изпиране на имунитетите”, коментира Николай Дренчев от “Възраждане”.

След заседанието Никола Минчев от ПП-ДБ изрази пред журналисти личното си мнение, че Кирил Петков сам се е отказал от имунитета си и няма нужда от нарочно решение за промяна на обхвата на комисията. Според него заради несъстоялото се заседание няма да се забави работата на комисията, чийто краен срок е 18 юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст