ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Не всяко куче е Шаро, не всяка костенурка става за домашен любимец

Известно е, че от дълбока древност костенурката е натоварена с различни символни значения, които са изцяло положителни. Японците вярват, че тя носи дълголетен щастлив живот. Африканските народи я свързват с многодетността, а латиноамериканците – с женската енергия. В Европа тя е често срещан домашен любимец сред хората с екзотични предпочитания към фауната около тях. Но е добре да знаете, че не всяко симпатично костенурче, което видите случайно на поляната, ще ви донесе щастие и успех в живота – особено ако си го занесете вкъщи.

Предупреждението е съвсем сериозно и много актуално.

Преди ден, на 3 юли, експерти на РИОСВ – Монтана иззеха 27 незаконно отглеждани костенурки, които след това пуснаха на свобода. Всичко започнало с това, че те получили сигнал за нерегламентирано отглеждане на две сухоземни костенурки от физическо лице в село Ерден, община Бойчиновци. Последвала извънредна проверка. На място било установено, че се отглеждат не две, а 16 костенурки в млада възраст, както и 11 възрастни екземпляра от вида шипоопашата костенурка. Животинките обитавали детска площадка и кафе-аператив, които собственикът им стопанисвал. Къде обаче е грешката на човека и защо от РИОСВ – Монтана са предприели срещу него мерки за налагане на административно наказателна отговорност?

Видът е защитен от Приложение II на Бернската конвенция и от Приложения II и III на Закона за биологичното разнообразие. Неговото оцеляване е изложено на риск от интензивната земеделска дейност, от намаляването на горите и естествено – от улавянето ѝ от хората, които често използват кръвта й, вярвайки, че тя лекува тежки болести като левкемия и други онкологични заболявания.

От Министерството на околната среда и водите са категорични, че няма научни факти, доказващи лечебния ефект на кръвта от костенурка – дори напротив – има данни, че тя в определени случаи може да причини различни заболявания.

Така че следващия път, като видите костенурка в тревата, разгледайте я добре. И ако е шипоопашата – бягайте далеч, не че има риск да ви стигне, но 10 000 години щастие, каквото е всъщност японското поверие, всекиму ще дойдат байгън.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст