Цените на електроенергията в Европа паднаха под нулата

Цените на енергията в Европа са паднали под нулата до рекордно ниски равнища през уикенда, защото скокът на генерираните слънчеви мощности са качили предлагането над търсенето. С увеличението на броя на слънчевите панели на територията на региона електроразпределителните мрежи от Обединеното кралство до Франция и Дания са били пренаситени от евтини доставки. Цените са достигнали минус 500 евро за мегаватчас за някои периоди в Германия и Нидерландия на аукционите за 2 юли на Epex Spot (европейската борса за електрическа енергия, работеща в Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Швеция и Швейцария). През някои часови интервали от 3 юли (понеделник) също са били с отрицателни котировки – доста необичайно явление за работен ден когато потреблението традиционно е по-високо.

Негативните цени са обичайно явление през лятото и по време на публични празници, особено ако е ветровито. В днешно време обаче слънчевите панели предизвикват същия ефект. Мениджърите на електрическите мрежи имат опция да платят, за да ограничат предлагането или да увеличат потреблението. Ръстът на чистата енергия е надхвърлил търсенето – илюстрация на битката на енергийните системи да смекчат високите колебания на възобновяемите източници.

Все пак, цените са се върнали на положителни стойности на 3 юли, като котировките за еднодневните доставки са скочили от низините през уикенда. В Дания и Германия обаче електричеството се е търгувало за едва 0.06 евро за мегаватчас по време на върховия период на слънчева генерация в ранния следобед.

Анализаторът на сектора в агенция “Блумбърг” – Андреас Гандолфо – коментира, че е налице “бум на слънчевото производство на електричество в Централна Европа, която играе голяма роля за ценовия тренд”. Той предупреждава, че се очакват още отрицателни котировки през целия юли и през август.

Цените за доставка в следобедните часове на 3 юли приключиха търговската си сесия под нулата в Германия, Нидерландия и Дания. Това ще става все по-обичайно явление в хода на осъществяването на плановете на Стария континент да разположи рекордни количества слънчеви панели през идните години, за да редуцира търсенето на предизвикващите промени на климата изкопаеми горива.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст