Ердоган обвърза пускането на Швеция в НАТО с влизането на Турция в ЕС

Реджеп Тайип Ердоган (АА)

Никой не бива да очаква отстъпки от нас, заяви Ердоган, преди да замине за срещата на НАТО във Вилнюс

Никой не трябва да очаква отстъпки от нас, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, предава турската телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Ердоган говори пред журналисти на летище „Ататюрк“ в Истанбул преди да замине за Вилнюс, където ще участва в среща с шведския министър-председател Улф Кристершон, свикана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по повод кандидатурата на Швеция за членство в пакта. Заседанието ще се състои в навечерието на срещата на високо равнище на страните от НАТО във Вилнюс.

Турският лидер подчерта днес, че Анкара винаги е подкрепяла курса на НАТО на “отворени врати”.

В същото време, за да се ускори процесът на Стокхолм за членство в НАТО, е необходимо да се изпълнят всички разпоредби от тристранния меморандум (между Турция, Швеция и Финландия), заяви Ердоган.

Президентът на Турция обвърза въпроса, свързан с кандидатурата на Стокхолм в НАТО, с преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. 

Първо отворете пътя за присъединяване на Турция към ЕС, а след това ще “разчистим пътя” за кандидатурата на Швеция (за НАТО), точно както направихме в случая с Финландия, отбеляза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турция чака вече 50 години да се присъедини към ЕС, добави турският президент.

Турция все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, смятани от турските власти за терористи. В последно време ситуацията се усложни още повече след проява, при която в Стокхолм бе изгорено копие на Корана.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст