ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Наши сънародници влязоха в световна престижна класация

Това е „Най-изявените млади личности на света“ (The Outstanding Young Persons in the World – TOYP) за 2023 година.

Класацията е инициирана от Международната младежка камара – България (Junior Chamber International Bulgaria – JCI Bulgaria), която също така съобщи имената на двамата наши сънародника. Това са доктор инженер Веселина Узунова и актьорът Александър Алексиев.

Миналият месец двамата бяха отличени в категориите „Наука и/или технологично развитие“ и „Морално лидерство и и/или опазване на околната среда” в националния кръг на програмата, нареждайки се сред десетте най-изявени млади личности на България за 2023 година. По този начин и двамата българи автоматично са номинирани за световния кръг на програмата, където 30 финалисти от над 80 държави ще се съревновават. От тях първо ще бъдат избрани двадесетте най-добри, а след това – десетината.

А сега няколко думи за двамата наши избраника:

Доктор инженер Веселина Узунова е част от младото и амбициозно поколение изследователи в България. Тя неуморно работи в областта на туморната нанотераностика, биоматериали за нуждите на тъканното инженерство и регенеративната медицина и невродегенеративните заболявания.

Кино деецът Александър Алексиев допринася за създаването на водещи български филми и сериали от последните няколко години. Той е съдружник в компания, която подкрепя българското кино, като продуцира и разпространява късометражни и пълнометражни филми. Извън професионалните си занимания Александър подкрепя активно дейността на граждански организации.

Да припомним, че Junior Chamber International (JCI) е неправителствена организация и е създадена през 1944 г. в американския щат Мисури и постепенно се разраства в цял свят, като днес има представителства в над 120 държави. Историята на JCI в България започва през 80-те години на миналия век. Ежегодно от организацията отличават по десетина личности от всяка страна, в десет различни категории, свързани с иновациите, науката и общото обществено благо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст