Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

Варнамореплаж

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море. Резултатите от водните проби, взети на 3 юли от пунктовете в Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, не показват превишения на нормите. Прогнозата до 17 юли за северозападната част на Черно море е благоприятна и показва, че потенциалните замърсителите циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Според данните, няма притеснения за зоните за къпане по българското Черноморие.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се наблюдават на сателитните данни. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води също вече не се вижда.

МОСВ е в непрекъсната връзка с “Морска администрация” и ще продължава да следи движението на нефтените петна до пълното им разнасяне. Министерството е и в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Екоминистерството осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, за спокойното протичане на туристическия сезон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст