Стокообменът ни с Молдова е достигнал 330.5 млн. щатски долара 

Никола Тодоров, експерт от Министерството на икономиката и индустрията, проведе среща с председателя на Българската търговско-промишлената палата (БТПП) Цветан Симеонов. Тя бе по повод предстоящото заминаване на Тодоров за Кишинев, където той ще бъде назначен на нов пост – ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в молдовската столица. 

Симеонов обсъди с бъдещия търговски съветник нивото на развитие на двустранните икономически отношения България – Молдова.  

По негови данни въпреки малките размери и население на двете страни стокообменът е значителен.  

През 2022 г., двустранният стокообмен между България и Молдова е достигнал 330.5 млн. щатски долара, като се наблюдава значителен ръст от 118.3% спрямо същия период на 2021 година. 

Износът ни за Молдова за посочения период възлиза на 168.4 млн. щатски долара, като се е увеличил със 109 процента.  

Вносът от Молдова е достигал 162 млн. щатски долара, като е отбелязал значителен ръст от 128.8%, спрямо същия период на предходната година. Този ръст се дължи на реализиран значителен внос на водещите стокови групи за периода – „Семена от слънчоглед“ и „Слънчогледово, шафраново или памучно масло“ съответно на стойност 86.3 – 18.6 млн. щатски долара. 

Търговията с Молдова се основава на Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Република Молдова, което е в сила от 2016 г. и осигурява свободна търговия. 

Тодоров разясни, че има две активни български инвестиции в Молдова във финансовия и фармацевтичния сектор. Той посочи, че използването на потенциална на голямата българска общност в Молдова може да доведе до още по-задълбочено икономическо и инвестиционно сътрудничество. 

По време на срещата бе договорен редовен обмен на информация между Българската търговско-промишлената палата, Службата по търговско-икономическите въпроси и Търговско-промишлената палата на Република Молдова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст