Трети ден евакуират жители в Калифорния заради свлачище

Още доста домове в Ролинг Хилс Естейтс, Калифорния са заплашени от голямото свлачище, паникьосало местните още в събота, 8 юли. Оттогава досега 12 къщи са унищожени, след като склонът поддаде и започна да се свлича в намиращия се под него каньон.

Пукнатини и движение на земна маса се наблюдаваха и в неделя следобед. Властите се опасяват, че свлачището ще принуди още доста хора да напуснат домовете си.

Общо 16 души са евакуирани до момента, като властите са им давали по около 20 минути да вземат всичко най-необходимо и да напуснат къщите си, предаде АП.

„От момента, в който забелязахме значителните пукнатини, започнахме да ходим от врата на врата. Всички граждани бяха много учтиви и се изнесоха много бързо“, обясни помощник-началникът на пожарната на окръг Лос Анджелис – Брайън Бенет, по време на пресконференция.

Комуналните услуги в района са спрени, докато се разследват причините за активизирането на свлачището.

Свлачищата в Калифорния не са рядкост и възникват главно поради интензивни валежи, но понякога се предизвикват и от земетресения. Те са често срещани в Южна и в Северна Калифорния, в района на залива на Сан Франциско и в Сиера Невада.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст