16% от мениджърите на активи ще изчезнат до 2027 година

В сектора за управление на активи се очаква сериозна консолидация през следващите четири години, като една от всеки шест компании може да излезе от бизнеса до 2027-а, показва проучване на “Прайсуотърхаус Купърс”. Причината е комплексна: микс от пазарни колабения, високи лихвени проценти и натиск върху комисионните. 16% от съществуващите мениджъри на активи и на лични състояния ще изчезнат от пазара или ще бъдат погълнати от по-едри конкуренти, става ясно от изследването на “Прайсуотърхаус Купърс” на 500 играчи от бранша и институционални инвеститори. В него се констатира също, че почти три четвърти от дружествата за управление на активи обмислят вливане или сливане с конкурент, защото бизнес моделите им са под силния натиск на пазарната обстановка.

По оценка на “Прайсуотърхаус Купърс”, “едрите мениджъри ще стават по-големи”, защото “в момента има сериозен натиск в сектора, който принуждава играчите да преразгледат критичния си размер и да преценят дали ще устоят на предизвикателствата и ще запазят печалбите си”.

Мрачната перспектива е резултат от най-дълбокия спад на активите на фондовите мениджъри за последното десетилетие. Обемът на управляваните от тях средства е паднал с 10% между 2021-а и 2022-а от върховите 127.5 трлн. щ. долара на 115.1 трлн. долара, установява “Прайсуотърхаус Купърс”. Основните двигатели на срива, според анкетираните играчи от бранша, са инфлацията, пазарните колебания и лихвените проценти. Малко под 50% от тях прогнозират по-нататъшна редукция, произтичаща от рисковете за околната среда и геополитическото напрежение.

Световният сектор за управление на активи бързо сключва сделки в отговор на този натиск и се опитва да открие нови клиенти или области на растеж чрез поредица от знакови сливания и поглъщания. Например, през юни регистрираният в калифорния фонд “Франклин Темпелтън” се съгласи да купи конкурента си “Путнъм инвестмънтс” за над 1 млрд. щ. долара в изпълнение на стратегията си да продължи разрастването си в сферата на алтернативните продукти и на пенсионните планове.

Базираният в Торонто “Брукфийлд асет мениджмънт”, който управлява активи за 834 млрд. щ. долара, прогнозира през май, че предизвикателната икономическа среда ще принуди фирмите от бранша да се консолидират “до 10 водещи играчи от бранша”.

Подобна тенденция се наблюдава и при мениджърите на лични състояния. През април “Ратбоунс” плати 839 млн. брит. паунда за съперника си “Инвестек уелт енд инвестмънт”, създавайки компания, управляваща активи за над 100 млрд. паунда.

“Прайсуотърхаус Купърс” също прогнозира, че десетте водещи традиционни мениджъри на активи ще управляват половината вливащи се във взаимни фондове средства до 2027-а срещу 42.5% през 2020-а. В изследването се посочва също, че фирмите, ползващи роботи за съветници – алгоритми за предлагане на финансови услуги – ще управляват 6 трлн. долара до 2027-а защото предлагат персонални консултации и ниски цени. През 2021-а “Джей Пи Моргън Чейз” купи британския “робо-съветник” Nutmeg за 700 млн. долара.

Проучването на “Прайсуотърхаус Купърс” констатира също, че 90% от мениджърите на активи са убедени, че “подривните” технологии като самоусъвършенстващият се изкуствен интелект и блокчейн ще повишат доходността и ще привлекат млади инвеститори, чието значение се очаква да нарасне още повече след като те са наследили 68 трлн. долара от предишното поколение.

Очаква се и по-нататъшен спад на таксите и комисионните за управление на активните и пасивните инвестиционни фондове, които вече намаляха между 20% и 25% в периода от 2017-2022-а. Което ще е предимство за по-едрите играчи, защото по-големите обеми им позволяват да поемат по-скромни възнаграждения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст