ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков пред “Скай Нюз”: Щом Русия използва касетъчни муниции, значи и Украйна може

Решението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в Украйна е “военно”, а не политическо, каза министър-председателят на България Николай Денков в интервю за “Скай Нюз” от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

Денков беше попитан от репортер на “Скай Нюз” дали подкрепя решението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси в Украйна за контранастъплението ѝ срещу Русия, на което той отговори, че не е военен и не може да отговаря на военен въпрос.

Репортерът продължи, настоявайки, че това също е политическо решение, подчертавайки, че британският премиер Риши Сунак каза ясно, че Обединеното кралство не иска да има „нищо общо с това решение“.

Българският премиер отново повтори, че политически това е чувствителен въпрос. Той подчерта, че договорът за забрана на касетъчните боеприпаси не е подписан нито от Русия, нито от САЩ и по този начин Москва дава съгласието си тези оръжия да бъдат използвани в битка.

Русия е използвала касетъчни бомби в битка, така че ако са я използвали, се приема, че и другата страна може да ги използва“, каза Денков и добави, че Украйна ще реши как да ги използва, след като оцени ситуацията.

Премиерът каза, цитиран от БГНЕС, че не “знае как тези оръжия ще повлияят на предстоящите битки”, защото това е военен въпрос.

Попитан дали България е подписала договора за забрана на касетъчните бомби, той отговори положително, защото според него договорите са важни по време на война.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст