ЕП ще гласува утре нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген

При 100% обработени протоколи за вота за ЕП ГЕРБ-СДС убедително печели изборите

Европейският парламент тази вечер ще обсъди, а утре ще гласува нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината. Това сочи дневният ред за последното заседание на евродепутатите преди лятната ваканция, предаде БТА.

Очаква се ЕП да заяви, че двете страни изпълняват необходимите условия. Разширяването на Шенгенското пространство без гранични проверки би направило ЕС по-силен, се заявява в проектодокумента. Допълва се, че отказът от приемането на двете страни се използва за “антиевропейска пропаганда”. Отбелязват се последиците за икономиката и околната среда от оставането на двете държави извън Шенген. Отправя се призив към Европейската комисия да прецени разходите на България и Румъния, свързани с това, че са извън пространството и да оцени възможностите за финансово обезщетение.

В съобщение на ЕП се отчита, че евродепутатите многократно са подкрепяли присъединяването на България и Румъния към Шенген. Последно това стана с резолюция от 5 октомври 2022 г. и в дебат на 14 декември миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст