Моравецки поиска от Украйна да бъдат открити и погребани жертвите на Волинското клане

Матеуш Моравецки

Полша и Украйна няма постигнат пълно помирение, докато не бъдат открити и почетени всички тленни останки, заяви полският премиер

Варшава и Киев няма да постигнат пълно помирение, докато тленните останки на поляците, убити от украински националисти през Втората световна война, не бъдат открити и положени в гробове, заяви днес полският премиер на церемония по повод годишнина от Волинското клане, предаде Ройтерс.

След като Русия започна инвазията си в Украйна, Полша се превърна в един от най-верните украински съюзници, но връзките между двете съседни държави са обтегнати от десетилетия заради масовите убийства във Волиния (историческа област в Северозападна Украйна) в периода 1943-1945 година.

“Това престъпление е толкова специфично, че трябва да бъде наричано с истинското му име… Това е било геноцид”, заяви Матеуш Моравецки на възпоменателната церемония във Варшава. “Полша и Украйна няма постигнат пълно помирение, докато не бъдат открити всички тленни останки и най-накрая не бъдат почетени”, допълни той, цитиран от БТА.

Полша казва, че през Втората световна война украинските националисти са убили над 100 000 поляци. Тогава загиват и хиляди украинци, допълва Ройтерс.

Областта, където са ставали масовите убийства, е била населена както с поляци, така и с украинци, и преди да бъде окупирана от СССР, е попадала в границите на Полша.

През 2013 г. полският парламент призна клането, извършено от Украинската въстаническа армия, за “етническо прочистване, което има белезите на геноцид”.

Киев не приема тази позиция и се отнася към случилото се във Волиния като към конфликт между Украйна и Полша, засегнал и двете страни.

Варшава настоява Украйна да допусне полски специалисти и да им предостави неограничен достъп до местата, където са тленните останки на загиналите поляци, за да могат да бъдат ексхумирани и погребани достойно.

През 2017 г. Украйна забрани на Полша подобни дейности на територията си. През 2022 г. обаче Киев даде разрешение на полски представители да търсят тленни останки в украинско село.

В неделя президентът Володимир Зеленски и полският му колега Анджей Дуда присъстваха на католическа служба в памет на жертвите, която се състоя в украинския град Луцк.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст