САЩ потвърдиха продажбата на Ф-16 на Турция

Ф-16 Block 70/72

САЩ потвърдиха вчера подкрепата си за продажбата на изтребители Ф-16 на Турция и подкрепиха стремежите на Анкара да се присъедини към Европейския съюз, предаде Анадолската агенция АА за БТА.

На брифинг за медиите говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че Вашингтон публично „подкрепя предоставянето на Ф-16 на Турция от известно време“.

„Изяснихме публично това, че го подкрепяме, но има членове на Конгреса, които, колкото и да не вярваме, че въпросът трябва да се свързва с присъединяването към НАТО, тези членове на Конгреса вярват, че има връзка. И затова винаги изясняваме това, частно и публично“, каза Милър.

Той отбеляза, че Швеция е предприела стъпки да отговори на опасенията на Турция, включително промяна на нейната конституция и арестуване на заподозрени в тероризъм, и добави, че САЩ смятат, че тези действия са достатъчни като отговор на опасенията.

Относно кандидатурата на Турция за членство в ЕС, Милър каза, че Съединените щати в продължение на няколко години подкрепят нейните стремежи за членство в ЕС и „ние продължаваме да го правим“.

Изявлението на Милър беше направено часове преди Турция да подкрепи влизането на Швеция в НАТО, като Стокхолм се придвижва към това да стане 32-рият член на трансатлантическия алианс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст