Турция се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган се ръкува с шведският премиер Улф Кристерсон преди срещата им във Вилнюс в понеделник вечер в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Турция се съгласи да внесе кандидатурата на Швеция за членство в НАТО за ратификация в турския парламент възможно най-скоро. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от турските медии и световните агенции.

Швеция обеща да “положи усилия” за актуализиране на митническия съюз на Турция с Европейския съюз и да активизира преговорите за безвизово пътуване в ЕС в замяна на съгласието на Анкара да отмени ветото си върху членството на скандинавската страна в НАТО, добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО се срещна във Вилнюс с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с шведския министър-председател Улф Кристершон.

Ердоган разговаря днес и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. След разговорите Мишел обяви в акаунта си в Туитър “положителни резултати” от тристранната среща във Вилнюс.

Междувременно турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщи, че протоколът за приемането на Швеция в НАТО ще бъде внесен в турския парламент съвсем скоро, но вероятно ще бъде одобрен през есента, тъй като Меджлисът излиза в лятна ваканция тази седмица.

Шведският министър-председател Улф Кристершон, заяви, че е много щастлив, че Швеция е постигнала споразумение с Ердоган да подкрепи кандидатурата на страната за членство в НАТО.
“Правим много голяма крачка към официалното ратифициране на членството на Швеция в НАТО. Това е добър ден за Швеция”, каза Кристершон пред репортери преди ключовата среща на върха на Алианса във Вилнюс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст