Renault и Geely се обединяват, за да създават нови двигатели

Френската Renault и китайската Geely подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие (JV) за производство на електродвигатели за автомобили. Това се съобщава в прессъобщение на автомобилните компании.

Централият офис на съвместното предприятие ще се намира във Великобритания. Компанията ще разработва и произвежда двигатели с вътрешно горене и хибридни електроцентрали. Той ще включва 17 завода и пет изследователски центъра, персоналът ще наброява 19 хиляди души.

Акциите в новото съвместно предприятие са разпределени поравно между участниците, а саудитският нефтен и газов гигант Saudi Aramco оценява възможността да стане стратегически партньор на предприятието, се казва в изявлението.

Компаниите планират да доставят продукти на различни автомобилни производители, включително Volvo Cars, Proton, Nissan и Mitsubishi.

Очаква се сделката да приключи през втората половина на 2023 година.

Според Лука де Мео, главен изпълнителен директор на Renault Group, сме изправени пред големи автомобилни предизвикателства и никой не може да твърди, че разполага с всички решения сам: „Предлагането на революционни иновации изисква комбиниране на опит и активи. Когато става въпрос за глобалната надпревара за декарбонизиране на автомобилния транспорт, няма време за губене и няма да бъде както обикновено. Днес ние сме горди да обединим усилията си със страхотна компания като Geely, за да създадем нов играч, изправен пред предизвикателството, способен да разстрои играта и да отвори пътя за ултраниски емисии ICE технологии“.

„Радваме се, че започваме това пътуване, за да станем глобален лидер в хибридните технологии, предоставяйки решения с ниски емисии за производителите на автомобили по целия свят. Очакваме с нетърпение да работим с Лука де Мео и неговия екип на Renault“, отбелязва Ерик Ли, председател на Geely Holding Group.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст