Бизнес фалитите във Франция застрашават 55 хил. работни места

Броят на фалиралите френски фирми е скочил с 35% през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата, застрашавайки от изчезване 55 хил. работни места, показва проучване на експертната консултантска компания Altares, публикувано на 12 юли. Закритите дружества към 30 юни 2023-а вече са 13,226 срещу 9,826 към същата дата на 2022-а – нови безпрецедентно високи равнища от началото на пандемията от КОВИД-19 през март 2020-а. Броят на фалитите дори е най-значителен от 2016-а насам, констатира Altares. Тази тенденция би трябвало да е “повод за тревога”, обяснява Тиери Милон – автор на доклада.

Той коментира за “Юроактив”, че “трябва да се има предвид, че бъдещата икономическа реалност няма да е толкова добра колкото е била преди пандемията от коронавируса”. Ако трендът се запази, общият брой на фалиралите фирми във Франция през 2023-а ще достигне 55 хил. срещу 42,500 през 2022-а. А свързаните с банкрутите редукции на работни места ще са в размер на 55,700, прогнозира Милон.

Броят на фалитите падна рязко по време на пандемичната криза когато френското правителство предприе активни действия в подкрепа на бизнеса “на всяка цена” – политика, която в момента приключва. До август 2022-а обаче се наблюдава ръст на закритите фирми, като някои банкрутират преди избухването на заразата, а други – по-развити, се борят да се възстановяват от нанесените от КОВИД-19 икономически поражения. Това се отнася най-вече за дребните и средните предприятия, при които процедурите по несъстоятелност са скочили с 55% през миналата година.

“Съществува сериозен натиск върху дребните, средните и фирмите с междинна големина”, посочва Милон и предупреждава, че увеличението на енергийните разходи, спадът на покупателната способност на домакинствата и задължението да се погасяват гарантираните от държавата заеми, отпуснати по време на пандемията, могат да създадат предпоставки за бедствие.

Броят на фалитите е особено висок за магазините за облекло, при които е скочил със 72% през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Значителен ръст на банкрутите има в сектора на бързото хранене – 64%, в ресторантьорския бизнес – 53%, и в салоните за красота и фризьорския бранш – 35 процента. Обяснението на Милон е, че “потребителите странят от малките квартални магазинчета и предпочитат по-големите и по-евтини центрове за пазаруване”. Но затварянето на дребните фирми засяга директно техните доставчици главите на семейства и може да доведе до “ефект на просмукване” (да обхване по-големи части от стопанството).

През 2021-а френският министър на икономиката Брюно Льо Мер обяви, че създава специална работна група, която да подкрепя борещия се за оцеляване бизнес. В последните дни нейният обхват се разшири за магазините и фирмите, засегнати от бунтовете, последвали убийството на 17-годишен младеж от полицай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст