ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов, Петков и Василев обсъдиха държавния бюджет

Парламент Бойко Борисов Асен Василев

Серия от кратки срещи се проведоха между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев в парламента.

Стана ясно, че Петков и Василев са били поканени в стаята на ГЕРБ от Борисов, за да обсъдят бюджет 2023, който днес трябва да бъде гласуван в пленарната зала на първо четене.

Обсъдихме общата рамка на бюджета и, ако има предложения, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход”, обясни финасовият министър Асен Василев от кулоарите на Народното събрание. Той уточни, че това означава, че ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход за сметка на нещо друго.

Василев поясни, че това е третият му бюджет като министър на финансите и вторият, който прави без мнозинство. “Винаги си говоря с всички парламентарни групи, за да мине бюджетът в някакви разумни рамки, които да са изпълними”, добави той.

В отговор на въпрос има ли притеснения относно диалога за бюджета, финансовият министър посочи: “Не. Като цял, виждам, че има нагласа за сравнително дребни корекции, които, ако се направят разход за разход, няма да нарушат бюджетната рамка”.

Попитан за насрочените протести срещу бюджета и готов ли е да отстъпи пред исканията на служителите в МВР, Василев коментира:Аз мисля, че трябва да се отнасяме с еднакъв аршин към абсолютно всички служители. Политиката, която беше заложена от служебния кабинет и ние продължихме, е структурите, които са получили увеличение миналата година да не получават тази година, а тези, които миналата година не са получили, да получат 10% увеличение. Това е общата политика – тя се отнася и за МВР, и за всички други държавни структури“.

Парламент Бойко Борисов Асен Василев

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уточни, че от парламентарната му група ще подкрепят бюджета. Разбрахме се за следващия бюджет много по-задълбочено да се направи и в други сфери, в които виждаме проблеми и хората очакват решение. Като междинен бюджет сега ще го подкрепим“, категоричен бе той.

Борисов уточни, че от ГЕРБ имат претенции към бюджета, но като чисто политически акт ще го подкрепят. Бившият премиер не пропусна да изтъкне, че когато той е управлявал, в неговото правителство всички са искали и всички са получавали.

“Другата дъвка, която дъвкаха с години е за “ин хаус” процедурите за фирмите. Какво се оказа от спора – фирмите на ПП ли са, на ИТН ли са? Какво получи българския народ за три години? С тези “ин хаус” процедури ние сме щели да построим два пъти по-евтино. Честито на българския народ, не е построено, два пъти по-скъпо е с индексациите със същите фирми. Залата го потвърждава, бюджетът го потвърждава – същите фирми, два пъти по-скъпо, с три години закъснение“, обясни още лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, в отговор на въпрос дали ще предложат кандидатури за регулаторите, че е посочил само едно име за управител и то е на Димитър Радев за шеф на БНБ. “Той е перфектният банкер. За останалите нямам никакви претенции”, каза още лидерът на ГЕРБ.

На Кирил Петков казах за областните управители да дадем пример – аз съм водач в София и Пловдив, дайте вие областни управители, ние ще дадем заместник – областни управители, да отпушен процеса, да тръгнат“, добави още той.

Борисов уточни, че е чул подобна теория за отказ на ГЕРБ от кметското място в София за сметка на техен председател на СОС и обясни, че с него никой не е говорил по такива теми. “И ние ще играем с наш кмет. Разбира се, ако има дясноцентристки блок, който да иска София да си остане синя, съм готов на разговори. Ние имаме силен кмет, силна листа, председателят на СОС не се назначава, той се избира“, допълни бившият премиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст