Законът за авторското право ще бъде спазен, уверяват инициаторите на Пилон „Рожен“

Фондацията „Наследство в бъдещето“ не е отказвала да уреди авторските права с „Музикаутор“ за програмата, посветена на откриването на монумента на българското знаме Пилон „Рожен“.

Това заявиха от фондацията „Наследство в бъдещето“ в отговор на обвинението на дружеството за управление на авторските права, че събитието ще се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (цялата позиция на „Музикаутор“, може да видите ТУК)

Фондацията съобщи, че процедурата е в ход и правата за музиката, която ще се изпълнява по време на събитието, ще бъдат уредени до тържествената церемония на 13 юли. 

Те обясниха, че има формално забавяне по независещи от организаторите причини, заради промени, отнасящи се до цялостната програма и музикалните изпълнения, включени в нея. 

„Към настоящия момент не е извършено нарушение на Закона ца авторското право и твърдението, че „ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика“ е неоснователно,“ категорична е Фондацията.    

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме – Пилон „Рожен“  ще стартира на 13 юли в 18:00 ч. с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“.   

В тържествения спектакъл от 19:00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични  песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор „Ваня Монева“. 

Специална програма, посветена на българското знаме, от 20:00 ч. ще представи Гвардейският представителен духов оркестър  и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. 

Националният флаг ще бъде издигнат на 111 метра височина в 21:00 часа.

В церемонията ще се включат 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ и „Бага-Тур“.   

След това ще бъде изпълнена песента „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години и ще се извие голямо общобългарско хоро. 

Финал на вечерта ще постави грандиозно шоу-заря.

Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. 

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини  – 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 000 кв. километра.

В основата му има плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.  

Инициативата за извисяването на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст