Западът все още не е готов за истинска война с Русия

Въпреки всички усилия, Володимир Зеленски не успя да убеди НАТО да пренапише окончателното комюнике от срещата на върха във Вилнюс и да даде зелена светлина на Украйна за присъединяване към Алианса. Вместо това, Зеленски получи неясен ангажимент и препоръка да изпълни неясни условия, защото лидерите на държавите членки не можаха да се разберат какво точно да поискат от полуразрушената Украйна. В крайна сметка заключителната декларация с оказа същата, като букурещката “покана” от 2008 г.: всички сме съгласни Украйна да стане член на НАТО, но… някой ден, неизвестно кога!

Истината е, че колкото и силен да стана западният съюз след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., все още не е готов да воюва с Русия в реални условия. Независимо от това, че бунтът на наемниците от „Вагнер“ и засечените дронове над Кремъл показват, че

„втората армия в света” далеч не е в разцвета на силите си.

От друга страна, държавите членки на Алианса а абсолютно прави, когато отказват а приемат воюващата Украйна, защото това означава само едно – Трета световна война.

Идеята за създаването на Организацията на Северноатлантическия договор е съвместна отбрана при евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските държави членки, САЩ или Канада.

Основата е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи: „Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на Северноатлантическата област“.

За да не се стигне до този зловещ сценарий и предвид фактът, че

Русия е ядрена държава и като нищо ще използва ядрени бойни глави,

ако бъде заплашена националната ѝ сигурност, САЩ и Германия настояха, че не бива да се надхвърля по-ранния ангажимент към Украйна.

За разлика от тях източноевропейците поискаха за ясен график за приемане и конкретен ангажимент към Киев. България твърдо подкрепи членството на Украйна, но с уговорката, че Киев трябва  бъде поканен тогава, когато обстоятелствата позволяват.

“Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но затова трябва да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при които тя ще бъде приета евентуално”, посочи премиерът Николай Денков при пристигането си в Вилнюс на 11 юли (вторник).

Украинският президент Володимир Зеленски е доста разочарован от липсата на решение и

разкритикува “нерешителността и слабостта” на НАТО,

след като съюзниците дори не посочиха график с бъдещите “натовски” стъпки на Киев. Според него е безпрецедентно и абсурдно, че не е определен срок нито за поканата, нито за приемането на Украйна, а всичко се свежда единствено до неясни формулировки на мъгляви условия. Той посочи, че това само мотивира Русия да продължи терора.

В същото време в Кремъл доволно протриват ръце. Москва няколко пъти предупреди Брюксел, че ще има

много негативни последици за европейската сигурност,

ако Украйна влезе в НАТО.

В отговор на срещата във Вилнюс, вярна на нрава си, Москва разпореди серия от въздушни удари с дронове в Украйна на 11 юли. Едната мишена е бил зърнения терминал в Одеса, а два дрона са ударили административна сграда на пристанището.

Атаките съвпаднаха със съобщението, че Германия и Франция ще предоставят на Украйна още оръжейни системи. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че Берлин ще изпрати две ПВО-установки „Пейтриът“,  бойни машини на пехотата „Мардер“, танкове „Леопард“ и пет бронирани евакуационни машини „Бергепанцер“.

Едновременно с това,

коалиция от 11 държави подписа меморандум с Украйна

за обучение на пилоти на самолети F-16.

Отговорът от Москва не закъсня – заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че увеличаването на военната помощ за Украйна от страна на НАТО приближава цивилизацията към Трета световна война.

“Напълно побъркалия се Запад не можа да измисли нищо друго. Всъщност това е задънена улица, а Третата световна война е все по-близо. Какво означава всичко това за нас? Всичко е очевидно. Специалната военна операция ще продължи със същите цели”, написа Медведев в “Телеграм”.

Въпреки амбициите, срещата на върха на НАТО във Вилнюс не успя за стимулира Украйна, но и лидерите нямаха особено голям избор. Алиансът пипа предпазливо, хем за да не отприщи още по-голяма руска агресия, хем да не позволи Украйна да се чувства сама. Проблемът ще дойде, ако в някакъв момент се наложи да вземе категорично решение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст