От ИТН обвиниха управляващите, че искат да продължат “грабежа на века”, свързан с “Хемус”

В началото на пленарното заседание от парламентарната група на „Има такъв народ“ излязоха с декларация за продължаването на строежа на автомагистрала „Хемус“ с инхаус процедури. Декларацията бе прочетена от депутата Гроздан Караджов. От ИТН обвиниха управляващите, че забравили кражбите, свързани с магистрала “Хемус”.

Караджов посочи, че с депутата от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков май са единствените, които си спомнят за “грабежа на века” и за изнесените от банковите офиси сакове и чанти, натъпкани с милиони корупционни държавни пари, преведени като аванси за още незапочналата автомагистрала „Хемус“. Според народния представител от ИТН е логично една част от залата да са потънали “в коалиционна или по-скоро некоалиционна амнезия”.

“Нека да им припомня собствените им твърдения още от 2021 г. – да кажем, че от 50- 60 милиона или от 70- 80 милиона – толкова, колкото авансово са се превеждали на компании, представящи се за строители на магистрали, са се отделяли 30- 40 процента от средствата, като са се насочвали към една политическа партия – това е политическа партия ГЕРБ”, каза Караджов и отбеляза, че това не са негови думи. “Или коментара на Кирил Петков за доклада на Агенцията за вътрешна финансова инспекция за инхаус договорите на Агенция “Пътна инфраструктура” – много добре се казва в доклада, цитирам – 19 страници, че ценообразуването е много надвишено, а заключенията са, че законът за обществените поръчки е нарушен, този доклад всъщност очертава доста сериозни проблеми с цялото строителство”, добави той.

“Това политическо говорене и последвалите действия на „Продължаваме Промяната“ замразиха за повече от две години работата по стратегическите за България обекти автомагистрала „Хемус“, пътя Ботевград – Видин и 84 действащи свлачища по пътищата на България. Изведнъж вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството на ПП се обърна на 180 градуса и реши да ускори изграждането на „Хемус“ и направо предложи да бъде затворен вече дебатът за инхаус договорите. Според министъра на ПП цените вече са ниски и трябва спешно да бъдат индексирани”, посочват от ИТН.

Според декларацията на парламентарната група преди две години от ПП обявили война на инхаус договорите, защото били „грабежа на века“, а днес вече смятат да ги довършат ударно и без никакви промени. “Преди две години ПП се възмущаваха, че цените по тези договори били многократно завишени, днес смятат даже да ги индексират, защото са ниски”, коментира Караджов.

“От същите осем фирми се строят тези магистрали, които бяха обявени уж за „бебетата на Караджов“, явно днес вече сте осиновили бебетата в ПП, която хем може да е майка, хем може и да е мащеха”, подчерта депутатът на ИТН. И допълни, че неслучайно и тези цени на „бебетата“ ще бъдат индексирани, увеличени, за да има и за “новите корупционери”.

“Преди една година от ПП написаха закон за открадната магистрала, защото договорите, по които „Хемус“ се строи, са незаконни, а днес смятат да изпълнят същите тези незаконни договори, като просто ги санират с акт на Министерския съвет. Преди 18 месеца от ПП искаха всеки договор и плащане за пътно строителство да минава през парламента, днес изобщо не смятат за необходимо да занимават депутатите с това, защото не било тяхна работа”, гласи още декларацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст