КС образува дело за избора на и.д. шеф на Сметната палата

Конституционен съд

Конституционният съд образува дело по искането на президента за установяване на противоконституционност на текст от решението за изменение на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, както и процедурата за избор от Народното събрание, съобщиха от съда.

Докладчик по делото е съдия Янаки Стоилов.

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради избора на Народното събрание на изпълняващ правомощията председател на Сметната палата. Президентът Радев иска да бъде обявена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли по въпроса. Той смята, че с това решение не само не се преодоляват последствията от решението на Конституционния съд от 22 юни 2023 г., а, напротив, то представлява неизпълнение на същото решение.  С решението си от 22 юни КС обяви, че смяната на Цветан Цветков като председател на Сметната палата е станала в в нарушение на Конституцията. 

Президентът намира, че в действията на народните представители има нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата.Според държавния глава като поставя под заплаха независимия статут на Сметната палата, парламентарното мнозинство уронва принципа за правовата държава и също така подкопава и демократичния характер на управлението, защото препятства налагането на отговорност и отчетност над актовете на правителството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст