НАТО поиска от Русия да изтегли войските си от Приднестровието

приднестровие

Съюзниците са решени да подкрепят Молдова в хода на нейната европейска интеграция, се казва в позицията

НАТО поиска от Руската федерация да изтегли войските си от територията на Република Молдова, разположени в Приднестровието под егидата на „Мисия за умиротворяване“, и същевременно потвърди „подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на страната в рамките на международно признатите ѝ граници“, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС, цитирана от БТА. Позицията беше изразена от Северноатлантическия алианс на срещата на върха на НАТО, организирана на 11-12 юли във Вилнюс, Литва.

„Твърдо подкрепяме правото на Молдова да решава сама своето бъдеще и пътя на външната си политика без външна намеса и напълно зачитаме неутралитета на страната. НАТО засилва политическата и практическата си подкрепа за укрепване на нейната устойчивост и запазване на политическата й независимост при влошаващите се условия за сигурност“, се казва в прессъобщение, публикувано след срещата на върха на НАТО.

В същото време „съюзниците приветстват усилията на Молдова за насърчаване на демократичните реформи и са решени да подкрепят Молдова в хода на нейната европейска интеграция.“

„НАТО ще продължи да оказва практическа помощ чрез пакета от мерки за изграждане на засилен отбранителен капацитет, докато Молдова работи за укрепване на своята сигурност и отбранителни способности и за модернизиране на въоръжените си сили“, се казва в съобщението на НАТО.

Вицепремиерът и министър на външните работи и европейската интеграция на Република Молдова Нику Попеску също участва в срещата на върха на Алианса. Официалният представител информира за събитията, свързани с регионалната сигурност, рисковете, породени от войната, започната от Русия срещу Украйна, и мерките, които Молдова предприема, за да противодейства на сложните предизвикателства пред сигурността на страната. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст